Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Expoziția „Arta Tranșeelor”, la Muzeul Național de Istorie a României
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu ing. Cristian Dumitru (Asociația Muzeul Jucăriilor), a deschis expoziția temporară „Arta Tranșeelor”, informează un comunicat de presă al muzeului.
Expoziția cuprinde peste 400 de bunuri culturale cu valori artistice deosebite, grupate în jurul fenomenului Trench art, reprezentând cea mai mare colecție privată din România. Piesele,ꓽ vaze pentru flori, brichete, tabachere, rame pentru fotografii, veioze, căni, sfeșnice, realizate în marea majoritate în timpul Primului Război Mondial, dar și ulterior, de către soldați, prizonieri sau de invalizi de război din cartușe, obuze, proiectile, lăzi de muniție, binocluri, canistre, grenade, aparțin inginerului Cristian Dumitru. Cele mai multe dintre obiectele expuse au fost achiziționate din România, pe parcursul a trei decenii.
Artiștii tranșeelor au creat opere care să le reprezinte identitatea naţională, dar să aibă şi o funcţie practică, convertind deșeuri militare. Pornind de la acest deziderat, a derivat marea diversitate a obiectelor, care au trecut treptat din domeniul militar în cel civil. Expoziția va fi accesibilă publicului până în luna decembrie 2019.