Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Expoziția din Turnul Clopotniță, Piatra-Neamț
Spaţiul expoziţional amenajat în Turnul Clopotniță din municipiul Piatra-Neamț concordă cu cele patru niveluri existente în epoca medievală. Al cincilea nivel, care corespunde amenajării foişorului de foc şi care adăposteşte orologiul, nu este deschis în mod frecvent publicului, restricţionarea fiind cauzată de accesul dificil.
La nivelul parterului, viziunea de ansamblu a constat în realizarea unui spaţiu expoziţional care să aibă în prim plan odoarele și cărțile vechi ale Bisericii Domnești, fiind expuse piese de patrimoniu: Evanghelia de la 1844, Evanghelia de la 1869, un chivot de argint aurit împodobit de câteva icoane emailate, o icoană din 1894 reprezentând pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus, două crucifixe din lemn îmbrăcate în argint filigranat, două candele, o cădelniţă, un sfeşnic pentru candelă și o căţuie, un vas pentru căldură, un potir de argint şi acoperământul potirului, un vas pentru Sfânta Împărtăşanie, o steluţă şi o linguriţă.
De asemenea, s-a realizat un grupaj fotodocumentar cu privire la Tetraevangheliarul dăruit de Ștefan cel Mare ctitoriei sale din târgul Piatra, la 24 iunie 1502, de ziua hramului bisericii. Pe lângă acestea, au mai fost introduse în circuitul expoziţional o serie de cărți liturgice aflate în colecția Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ, cea mai veche fiind Biblia din 1819 de la Sankt-Petersburg. Expoziția, care aparține Complexului Muzeal Național Neamț, îşi aşteaptă vizitatorii de marți până duminică, între orele 10:00 şi 18:00.