Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Expoziția „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei“
Muzeul Municipiului București (MMB), în colaborare cu Muzeul de Artă Brașov (MAB), a adus în atenția publicului, la Palatul Suțu, expoziția „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei”. Cele 34 de lucrări de artă plastică expuse fac parte din colecția MAB și sunt: linogravuri, acuarele, pasteluri, picturi de șevalet, dar și două lucrări care aparțin artistului brașovean Hans Mattis-Teutsch și care se regăsesc în patrimoniul Pinacotecii Bucureștiului.
Hans Mattis-Teutsch a fost un nume reprezentativ pentru avangarda artistică din centrul Europei și o personalitate creatoare complexă, arătându-și talentul ca sculptor, pictor, grafician, teoretician al artei şi poet. Radu Popică, directorul MAB și curatorul expoziției, consideră că „iubitorii de artă vor regăsi în lucrările de pe simeze multă noutate și mișcare, pentru că este vorba despre unul dintre artiștii de frunte ai Centrului Artistic Brașov, Hans Mattis-Teutsch, care a jucat un rol important în avangarda românească. Operele sale se remarcă printr-o căutare permanentă și prin noi modalități de expresie. El a căutat mereu să arate omul epocii moderne”.
Colaborarea cu MAB este o onoare pentru instituția muzeală a Bucureștiului. Elena Olariu, direct adjunct al secției Artă din cadrul MMB, subliniază că Pinacoteca se îmbogățește cu fiecare colaborare, iar publicul are șansa de a vedea expoziții variate. „Lucrările expuse sunt mai puțin obișnuite pentru ceea ce oferă expozițiile din București. Este o expoziție de avangardă și ne duce cu gândul, după cum o spune și numele, la cel care merge înainte, cel care deschide drumuri. Mattis-Teutsch a făcut parte dintr-un grup foarte valoros de artiști români care a promovat curentele de avangardă. S-a desprins de acel figurativ, adică acea reprezentare fotografică, și a mers mai mult pe formă și culoare. Este mai puțin obișnuit, dar noi avem texte de prezentare, o cronologie foarte frumoasă, făcute de colegii noștri de la Brașov, și încercăm să obișnuim publicul bucureștean cu alt tip de artă, o artă în care nu trebuie să își pună probleme în fața unei lucrări, ci pur și simplu să se bucure”.
Expoziția „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei” poate fi vizitată până la sfârșitul lunii octombrie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.
(Alexandra Drugan)