Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Expoziția „Mineralia”, la Cluj
La Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) se va deschide, în perioada 8-10 decembrie 2023, expoziția „Mineralia”, dedicatǎ pietrelor naturale şi bijuteriilor realizate din pietre semipreţioase. Agatul ocupǎ unul dintre primele locuri între produsele lumii minerale. Diversitatea sa remarcabilǎ este datǎ de culorile, structura şi abundenţa de forme în care acesta apare în naturǎ. Ȋn plus, datoritǎ porozitǎţii, agatul poate fi colorat prin impregnare, o caracteristicǎ rar întâlnitǎ în lumea pietrelor, informează muzeul-etnografic.ro.
Din punct de vedere mineralogic, agatul este o varietate de cuarţ microcristalin, crescut în geode din rocile magmatice sau sedimentare. Agatele au fost exploatate și utilizate de oameni încǎ din antichitate, pentru vase, obiecte diverse, amulete şi pentru bijuterii. Cantitǎţi mari au fost exploatate în regiunea Idar-Oberstein, Germania, în Sicilia, Italia, iar în timpurile moderne în Brazilia.
Ȋn Romania, cele mai frumoase agate apar în judeţul Hunedoara, regiunea Brad. Expoziția va avea loc în Galeria Cellarium, sediul MNT - str. Memorandumului nr. 21, și va fi deschisă între orele 10:00 și 18:00.