La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Expoziția „Păsări. Omagiu lui Constantin Brâncuși”
Muzeul Național al Satului (MNS) „Dimitrie Gusti” găzduiește o expoziție dedicată lui Constantin Brâncuși, ca semn de omagiu adus marelui sculptor, a cărui creație artistică reflectă un anume fel de a gândi al țăranului român și de a interpreta lumea, dar și tradițiile și legendele din popor. Expoziția „Păsări. Omagiu lui Constantin Brâncuși” are ca motto următorul gând al lui Brâncuși: „Simplitatea este în sine o complexitate și trebuie să te hrănești cu esența ca să poți să îi înțelegi valoarea”.
Expoziția cuprinde bunuri culturale din colecțiile MNS, deosebite prin bogata ornamentică în care predomină motivul păsării. Întâlnim de la icoane și cruci până la covoare, ștergare, cămăși, catrințe, marame, pălării, furci de tors, cahle, farfurii, urcioare de nuntă, xilogravuri și jucării. Dintre elementele reprezentative se remarcă Pasărea Măiastră, Cocoșul, Pasărea de foc, Pasărea de aur și Pasărea în văzduh.
Curatorul expoziției, Aurelia Tudor, consideră că „expoziția «Păsări. Omagiu lui Constantin Brâncuși» este o expoziție-eseu. Brâncuși a fost un iubitor al tradițiilor populare, al legendelor și poveștilor și ne-am gândit să facem o expoziție cu bunuri culturale și să i-o dedicăm. Una dintre temele sale favorite a fost pasărea și atunci am căutat elementele cu păsări din patrimoniul muzeului pentru a le expune. Am adunat foarte multe scoarțe, piese de port popular brodate cu stoluri de păsări, obiecte de ceramică, dar și linguri și jucării pentru copii”. Expoziţia poate fi vizitată până la sfârşitul lunii martie, de miercuri până duminică, între orele 9:00 şi 17:00. (A. D.)