Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Expoziție dedicată lui Gheorghe Petrașcu
Expoziția virtuală „Gheorghe Petrașcu Reminiscentia 70” aduce în atenția publicului lucrări ale maestrului, peisaje și naturi statice, opere care nu au fost expuse niciodată sau care nu au mai fost accesibile publicului din perioada 1930-1950. Artistul a abordat încă de la început toate regiunile țării, unde a surprins motivele simple de care era atras: case de la ţară sau de la margine de târguri, paraclise de biserici, ruine evocatoare de istorie.
Elena Olariu, director adjunct al Secției de Artă și Restaurare a Municipiului București, afirmă: „Gheorghe Petrașcu a fost o personalitate importantă a artei românești, a avut un stil propriu, foarte bine conturat și o personalitate artistică originală. L-a iubit foarte mult pe Nicolae Grigorescu, care a marcat vizibil creația sa. De-a lungul carierei sale, s-au adunat aproape 3.000 de tablouri, dar și câteva creații grafice. Iubitorii de artă pot admira, în cadrul expoziției virtuale, peisaje și naturi statice. Petrașcu a abordat peisajul, fără să renunțe la elementele arhitecturale. Sunt două tablouri cu peisaje din Veneția în tonuri de albastru strălucitor, în care a pus foarte frumos în contrast clădirile cu ocru.
Dintre naturile statice se remarcă un tablou cu anemone albe și roșii, plasate pe un fundal de gri foarte dens, care pune în evidență culoarea florilor. Pe lângă lucrările realizate în ulei pe pânză, expoziția cuprinde și câteva lucrări grafice: case, un peisaj din Târgoviște și un peisaj cu un pod de la Veneția. Stilul lui Gheorghe Petrașcu reflectă foarte bine în creațiile sale personalitatea și originalitatea prin care s-a remarcat”.
Expoziția „Gheorghe Petrașcu Reminiscentia 70” poate fi vizionată pe canalul de YouTube al Muzeului București, dar și pe pagina de Facebook Pinacoteca Municipiului București.
(Alexandra Drugan)