Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Expoziție dedicată Sfântului Gheorghe la Mogoșoaia
Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” găzduiește expoziția de pictură „Balaurul altfel” a artistei Maria Constantinescu, membră a Academiei Artelor Tradiționale din România și creatoarea unui stil unic, inconfundabil. Expoziția reunește lucrări pe sticlă, cu tematică religioasă. Artistei îi place să aşeze o icoană sub cea de deasupra, pentru că, spune ea, dacă cea de deasupra e pictată mai puțin, se poate vedea în interior și, astfel, privim lumea prin ochii sfinților.
Maria Constantinescu se numără printre acei artişti care găsesc în dogma reprezentărilor creştine diverse căi spre libertatea de expresie. Lucrările acesteia sunt aşezate la graniţa dintre icoană şi pictura laică cu subiect religios, tocmai pentru că arta pe care o practică reuşeşte să aducă la un numitor comun credinţa cu meşteşugul de a picta. Artista este într-o continuă căutare pentru a aduce lumina în lucrările sale, luând astfel naștere această expoziție, „Balaurul altfel”, care îl are în centru pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
Criticul de artă Luiza Barcan spune despre lucrările Mariei Constantinescu din Galeria Foișor de la Mogoșoaia că „sunt gândite astfel încât să intre în dialog cu spațiul, un dialog activ, care provoacă interpretarea. În arta contemporană românească, discursul vizual al Mariei Constantinescu s-a impus convingător de-a lungul vremii. Relația specială a pictoriței cu expresiile și suporturile tradiționale, îndeosebi cu sticla, una dintre cele mai fascinante materii, interpretarea formelor consacrate, într-un asumat spirit modern, la nivelul structurii obiectelor-instalație pe care le creează, interesul neobosit față de spiritualitate, în sens larg, reprezintă principalele direcții ale artei sale. O artă vie, care comunică, mai subtil sau mai explicit, un mesaj profund ancorat în trăiri și convingeri formate prin meditație asupra lumii nevăzute sau prin observare atentă a celei vizibile”.
Criticul de artă a adăugat că tema centrală a picturii Mariei Constantinescu este, de fapt, cortina diafană dintre cele două lumi: „Arta ei este o artă a pragurilor dintre lumi, a spațiilor spirituale, unde trăiesc îngerii și toate făpturile cerești. Pe acestea încearcă artista permanent să le facă vizibile, imaginându-le în ipostaze izbăvite de materialitate, fiindcă ele sunt alcătuite din lumină. Sfântul Gheorghe, mucenic pentru dreapta credință și purtător de biruință, personaj central, de această dată în cadrul expoziției, printre făpturile de lumină ale Mariei Constantinescu, întruchipează tocmai credința artistei în bine, frumos și adevăr. Imaginat ca un zepelin din papier mâché, balaurul ucis de sulița Sfântului Gheorghe își pierde forța htonică, se volatilizează parcă, sugerând că răul poate persista doar dacă omul nu găsește în el puterea de a-l minimaliza”.
Expoziția poate fi vizitată până în data de 28 mai 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. (A. D.)