Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Expoziție despre Tezaurul românesc de la Moscova
Expoziţia „Tezaurul de aur al Băncii Naţionale a României trimis la Moscova şi niciodată returnat - o creanţă mai veche de un secol” a fost deschisă, la 30 octombrie 2024, la reşedinţa ambasadorului României în Statele Unite, a informat Ambasada României în SUA. Sunt expuse documente şi înscrisuri istorice care atestă faptul că, în contextul Primului Război Mondial, România a trimis la Moscova, în mod oficial şi pe baza unui acord recunoscut internaţional, o rezervă impresionantă de aur, 91,5 tone de aur fin, care nu a fost returnată niciodată, deşi toate garanţiile de depozit prevăzute de practicile internaţionale au fost respectate cu stricteţe de partea română.
„Tezaurul BNR trimis la Moscova reprezintă un caz singular în istoria modernă, în care rezerva monetară a unei ţări a fost încredinţată unui aliat, iar garanţiile şi angajamentele asumate nu au fost respectate, deşi erau conforme tuturor normelor şi obiceiurilor internaţionale”, a declarat la eveniment guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a subliniat caracterul excepţional şi de necontestat al înscrisurilor. În alocuţiunea sa, Mugur Isărescu a pledat pentru o mai bună cunoaştere a acestui caz în mediile americane: „sperăm să găsim aici susţinere pentru angajamentul nostru de a aduce Tezaurul acasă”. Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a precizat că „România va continua să promoveze acest caz la nivel internaţional, inclusiv la Washington, pentru a menţine atenţia asupra tratamentului inacceptabil de către Rusia a obligaţiilor sale legale”.
La deschiderea expoziţiei au fost prezenţi oficiali ai BNR, membri ai unor instituţii federale americane, precum şi reprezentanţi ai Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internaţional şi ai unor centre americane de reflecţie. (C.Z.)