La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Expoziție-eveniment la 150 de ani de la apariția impresionismului
Tablouri de Monet, Manet, Renoir, Cézanne, Degas, Sisley şi Morisot, alături de o experienţă interactivă de realitate virtuală, sunt punctele de atracţie ale unei expoziţii-veniment deschise, din 26 martie și până în 14 iulie 2024, la Muzeul Orsay din Paris pentru a marca 150 de ani de impresionism, scrie AFP. În jur de 160 de opere (tablouri, pasteluri, desene, sculpturi, gravuri etc.), din care circa 20 sunt împrumuturi excepţionale provenite din SUA, sunt reunite sub genericul „Paris 1874. Inventer l’impressionnisme”.
Muzeul Orsay, centrul mondial al impresionismului, a dorit să reconstituie astfel un eveniment marcant din istoria artei: prima expoziţie impresionistă inaugurată la Paris la 15 aprilie 1874, în atelierul fotografului Nadar, a explicat pentru AFP Sylvie Patry, curatoarea expoziţiei alături de Anne Robbins. Era o expoziţie independentă a circa 30 de artişti care doreau să se elibereze de reguli şi de cărările bătătorite. Un critic de artă a botezat sarcastic acest stil „impresionist”, referindu-se la tabloul „Impression, soleil levant” a lui Claude Monet, a subliniat Sylvie Patry. Pictura înfăţişează portul Le Havre la răsărit, iar în fundal, o sferă portocalie iese în evidenţă pe fundalul ceţii şi al reflexelor albăstrui ale mării.
A fost un fiasco economic (patru tablouri vândute din cele 200 expuse), dar o rampă de lansare pentru aceşti artişti, al căror stil avea să revoluţioneze pictura. „Îi interesează subiecte noi: căile ferate, turismul, lumea spectacolelor şi pun în centrul picturii lor senzaţia, impresia, momentul prezent. Ies din ateliere şi din reguli, pictează în lumină naturală”, a detaliat curatoarea.