Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Expoziție foto cu locașuri de cult
În Piața Sfatului din Brașov, în fața Muzeului Județean de Istorie poate fi admirată o expoziție de fotografie, intitulată „Istoria în lumina credinței”, care prezintă locașuri de cult din patrimoniul istoric brașovean, construite și reconstruite de‑a lungul secolelor de către credincioșii religiilor care au dominat viața spirituală a orașului.
În expoziție au fost folosite imagini realizate de fotografii brașoveni Carl Muschalek, Leopold Adler, Heinrich Lehmann și CarolLehmann.
Cele mai vechi fotografii au fost realizate în perioada 1888‑1898, de L. Adler și C. Muschalek și au în prim-plan bisericile istorice ale Brașovului: fostele biserici săsești „Sf. Bartolomeu”, „Sf. Martin” și Biserica Neagră, și cea mai veche biserică ortodoxă, „Sf. Nicolae”, a precizat directorul Muzeului Județean de Istorie, Nicolae Pepene.
Cea mai recentă imagine folosită în expoziție provine din colecția Carol Lehmann și a fost realizată în jurul anului 1940, cu biserica de pe Bulevardul Ferdinand (azi Bd. Eroilor - n.r.), locaș de cult construit în perioada 1890‑1892, demolat de comuniști în anul 1963.
Cele 20 de fotografii expuse pe suporți metalici au fost alese din Arhiva Muzeului Județean de Istorie și colecția Serviciului Județean Brașov al Arhivelor Naționale.
Expoziția „Istoria în lumina credinței” a fost realizată de Agenția Metropolitană Brașov, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, Serviciul Județean Brașov al Arhivelor Naționale, Primăria, Consiliul Județean și Centrul Român de Muzică.
A doua parte a expoziției din Piața Sfatului este dedicată prezentării unei colecții ce cuprinde 20 de imagini cu Junii Brașovului, în jurul anului 1900.
Expoziția este deschisă publicului până în luna iulie și face parte din agenda de expoziții outdoor prezentate în Piața Sfatului de către Muzeul Județean de Istorie.