Muzeul Național de Istorie a României împreună cu Muzeul Józef Piłsudski din Sulejówek, Polonia, prezintă la București expoziția „România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Józef Piłsudski și
Fascinanta lume a dantelei
Muzeul Național Cotroceni (MNC) prezintă, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, expoziția „Luxul dantelei”, un proiect special care aduce în atenția publicului o colecție impresionantă de obiecte de vestimentație și decor realizate din acest delicat material. Pot fi admirate o serie de ținute emblematice care pun în valoare tehnicile dantelei din secolele al XIX-lea și XX, precum și o varietate de accesorii, de la batiste, gulere, umbrele până la evantaie și poşete, toate piese excepționale din colecțiile celor două muzee, care scot în evidență un meșteșug unic.
Căutată de regalitate și râvnită de aristocrația europeană încă de la originile sale din secolul al XVI-lea, această țesătură ornamentală luxoasă a dezvoltat tipuri și tehnici diferite, ale căror descoperiri provin din nordul Italiei și Flandra. Pornind de la dantela tradițională realizată manual cu acul și cu ciocănelele, la cea parțial țesută la mașină, iar mai târziu la o industrie cu totul mecanizată, istoria acestui material urmează un drum paralel cu evoluția modei.
Expoziția „Luxul dantelei” oferă vizitatorilor ocazia de a descoperi geneza și evoluția unui simbol al eleganței, al bogăției și feminității prin 60 de exponate.
O dragoste profundă pentru dantelă, fabricarea și istoria ei se află la baza acestei expoziții, curatoriată de Ioana Constantin, muzeograf la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova. „Acum câțiva ani am studiat depozitul de artă decorativă al colegilor mei din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova și iată, am identificat un element de dantelă care mi-a atras foarte mult atenția. Acel element de dantelă aparținuse, așa cum scria în procesele-verbale de achiziții, mamei pictorului Theodor Aman. Deci, iată, vorbim despre Pepica, de Despina Aman, care, la jumătatea secolului al XIX-lea, se gătea extraordinar de frumos cu elemente atât de dantelă și de broderie, cât și de muselină, care este o țesătură extraordinar de fină. Și iată că am început să mă îndrăgosesc de dantele. Am început studiul lor. Evident, la vremea respectivă nu cunoșteam foarte multe informații, decât câteva elemente succinte, care se regăseau ca documentație în patrimoniul muzeului, dar nu exista o clasificare din punctul de vedere al pieselor. Vorbim despre o modă de un lux deosebit, vorbim despre o modă care presupunea foarte multă artă, foarte multă dăruire, realizată de dantelari celebri, mai puțin celebri, dar cu multă, multă dorință de a avea cât mai multe cunoștințe legate de realizarea dantelei. Și iată, avem expuse dantele din Belgia, cu ciocănele. Vorbim despre celebrele dantele de Bruxelles, Bruges, de asemenea, vorbim despre dantelele franţuzeşti de tip Valenciennes, vorbim despre cele de tip Chantilly, de asemenea dantelele italiene. De asemenea, sunt expuse și șapte manechine cu veșminte deosebite frumoase, accesorizate cu elemente din dantelă realizată manual sau mecanic. De ce? Pentru că și dantela mecanică a câștigat foarte, foarte bine la sfârșitul secolului al XIX-lea și sunt atât de frumoase și atât de bine executate, încât foarte greu diferențiezi o dantelă mecanică de o dantelă manuală de la acea vreme”, a relatat Ioana Constantin.
În afară de piesele din colecția muzeului din Ploieşti, expoziția cuprinde și câteva piese deosebite din dantelă, aflate în patrimoniul MNC. Ștefania Dinu, directorul adjunct al muzeului, consideră că expoziția are un parfum de epocă care poartă privitorul în vremuri de mult apuse.
Expoziția de la MNC, „Luxul dantelei”, poate fi vizitată până în 4 august 2024, în cadrul turului complet al muzeului sau al celui expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00-17:00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la tel.: 021.317.31.07; 0725.518.381. La intrarea în muzeu este necesară prezentarea unui act de identitate în original. (A. D.)