Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Festivalul de Film Istoric de la Râşnov
Ajuns deja la a III-a ediţie, Festivalul de Film Istoric, găzduit de Cetatea Râşnovului, se desfăşoară anul acesta în perioada 5-15 august. Timp de 11 zile, publicul va putea viziona cele mai noi şi mai valoroase filme documentare şi de ficţiune româneşti şi internaţionale (peste 50 de pelicule). De asemenea, organizatorii anunţă o serie de spectacole, dezbateri, concerte, târguri de carte, expoziţii şi conferinţe pe teme istorice.
În selecţia de filme din festival şi în evenimentele speciale se vor regăsi câteva teme istorice importante: atentatele teroriste din Statele Unite (septembrie 2001), migraţii şi colonizări, destrămarea Uniunii Sovietice, zidul Berlinului şi opt secole de la colonizarea Cavalerilor Teutoni în Transilvania. Călătorie în timp Pe lângă filmele care au ca temă momente istorice prezentate mai sus, în cadrul festivalului vor fi prezentate cele mai noi producţii cinematografice cu temă istorică. Momente speciale vor fi dedicate actorului Ştefan Iordache, regretatului cineast Nicholas Dimăncescu şi împlinirii a 90 de ani de viaţă a regelui Mihai I al României. Nu trebuie ratate nici cele 20 de evenimente culturale grupate pe două tematici principale: colonizări culturale şi peste 800 de ani de cultură germană. Spectatorii se vor putea bucura de concerte vocal-instrumentale de muzică veche, jazz, tango, fado şi bossanova, recitaluri de harpă celtică, vibrafon, orgă, spinetă, flaut şi violoncel, proiecţii de film mut acompaniate de muzică live, un concert aniversar dedicat regelui Mihai, un spectacol de dans, două expoziţii de pictură şi multimedia. Temele istorice vor fi prezente şi în selecţia apariţiilor editoriale din cadrul standurilor de carte de pe toată perioada festivalului. Accesul publicului este gratuit. Evenimentele se vor desfăşura în Cetatea Râşnovului, la cinematograful din oraş şi în centrul istoric. Râşnovul este strâns legat de istoria cinematografiei româneşti, mari regizori români realizând aici multe dintre filmele cu tematică istorică. Acest festival de film contribuie an de an la impunerea oraşului Râşnov ca şi capitală a filmului istoric românesc. Organizatorii îşi propun "reînvierea potenţialului turistic şi cultural al zonei şi consacrarea Râşnovului drept refugiu pentru împătimiţii de istorie, artă şi natură", după accepţiunea lui Nicolae Pepene, directorul festivalului.