Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Festivalul internaţional de film nomad la Timişoara
Peste o mie de oameni s-au bucurat marţi-seară la Timișoara de primele proiecţii din cadrul unei importante manifestări culturale, traduse prin limbajul universal propriu celei de-a şaptea arte. Prima ediţie a Festivalului internaţional de film nomad se desfăşoară în perioada 19 mai - 28 iunie 2015 în patru mari oraşe din ţară, Bucureşti, Timişoara,Târgu Mureş şi Constanţa, şi în plus în capitala Norvegiei, Oslo, în contextul evenimentelor organizate împreună cu Muzeul Intercultural din Oslo.
Timişoara nu doar că face parte din cele mai atractive destinaţii economice ale ţării, dar iată devine un reper şi în zona culturală, întrucât din 2 până în 7 iunie, la Grădina de Vară Capitol a Filarmonicii Banatul, pe un ecran de 80 de metri pătraţi, rulează în fiecare seară filme de lungmetraj sau scurtmetraj care şi-au câştigat faima la nivel naţional şi internaţional în cadrul acestui remarcabil proiect cu şi despre minorităţile culturale din România.
Nomad International Film Festival readuce în prim-plan, prin intermediul limbajului universal al cinematografiei, concepte ca toleranţa şi diversitatea etnică, întrepătrunderea culturilor, dar mai ales respectul faţă de oameni şi identitatea lor. La Timişoara aceste coordonate interetnice şi confesionale s-au îmbinat cu multă uşurinţă vreme de mulţi ani, datorită poziţiei geografice privilegiate în ceea ce priveşte multitudinea tradiţiilor şi obiceiurilor etnice, dar şi prin faptul că Banatul românesc se completează cu cel sârbesc, ba chiar şi cu unele sate maghiare din apropierea graniţelor, pe de o parte, iar pe de alta, datorită moştenirii lăsate de Imperiul Austro-Ungar în urmă cu câteva secole. La toate acestea mai adăugăm un aspect des întâlnit: toleranţa religioasă sau, cum spunea Mitropolitul Nicolae Corneanu, „frăţietatea confesiunilor şi cultelor din Banat", elemente ce definesc practic acest peisaj al filmului nomad ce rulează în aceste zile în Timişoara. Festivalul cuprinde, pe lângă lungmetrajele europene care s-au bucurat de aprecierea criticilor, unele în premieră în faţa marelui public din România, precum şi 12 scurtmetraje româneşti selectate în cadrul competiţiei Nomad Short, încurajând şi promovând astfel talentele cinematografice autohtone.
Tot în cadrul festivalului au loc şi diverse activităţi ale centrelor culturale aparţinând minorităţilor din oraş, dintre care se remarcă Centrul Cultural German ce vine pentru doritori cu un colţ de lectură în limba germană, o zonă de colorat şi board games pentru copii şi expoziţia Faustbook/Coperte actuale de carte pentru autori clasici de limbă germană. Teatrul Maghiar de Stat prezintă la rândul său o expoziţie interesantă - colaj al posterelor spectacolelor din stagiunea curentă. Echipa „Prin Banat" aduce o expoziţie de fotografie ce cuprinde locuri din provincia vestică şi portrete ale oamenilor întâlniţi de membrii echipei în timpul excursiilor de documentare în teren în 2014.
Proiecţiile de film au început marţi-seară cu scurtmetrajul „Gyuri", în regia lui Andrei Dascălescu, apoi în program mai apar filmele: „Aferim!" în regia lui Radu Jude, „Paşaport de Germania" de Răzvan Georgescu, „Sunt a ta" de Iram Haq, „Trenul vieţii" de Radu Mihăileanu, „Toto şi surorile lui" de Alexandru Nanău, „Drumul păsărilor" al regizorilor Klara Trencsenyi şi Vlad Naumescu. „Festivalul se doreşte a fi mai mult decât un simplu festival de film, adică o alternativă viabilă a conlucrării cu toate centrele culturale şi minorităţile din România. Considerând că aceste manifestări culturale se vor bucura de succes, ne propunem noi ţinte pentru următoarele acţiuni şi ne-am bucura să generăm măcar câteva subiecte de film prin care să se prezinte valorile şi frumuseţile fiecărei etnii", a declarat Anca Spiridon, unul dintre coordonatorii proiectului, de la Asociaţia Culturală Metropolis din Bucureşti. Programul se deschide zilnic la ora 19:00 pe tot parcursul festivalului, iar proiecţiile încep în fiecare seară la ora 21:00.