Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Festivalul internațional „Romeo și Julieta la Mizil” așteaptă concurenții
Festivalul internațional „Romeo și Julieta la Mizil”, ajuns la ediția a 18‑a, primește lucrări în concurs până la 15 decembrie 2024. Doritorii se pot înscrie fie pe site‑ul www.romeojulietalamizil.ro, fie pot trimite materialele prin poștă pe adresa: Bădicioiu Laurențiu, Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, N. Bălcescu, 111‑113, Mizil, Prahova, cu mențiunea Pentru Festivalul internațional „Romeo și Julieta la Mizil”, ediția a XVIII‑a. Materialele trebuie să aibă motto pe plic. În plicul mare va fi altul închis, având pe el acelaşi motto. Se menționează numele, vârsta, secțiunea, titlurile textelor, e‑mailul, adresa, numărul de telefon, ocupaţia.
Cele două secțiuni ale festivalului sunt: pentru adulți: Epigramă, la care se trimit patru epigrame, dintre care una are ca temă impusă reportajul literar „175 de minute la Mizil”, de Geo Bogza; și Poezie, la care se trimit trei poezii, dintre care una trebuie să aibă elemente de prozodie; și pentru elevi de peste 14 ani, având aceleași reguli.
Premiile sunt de 4.000 de lei pentru ambele secțiuni și au numele unor personalități născute în Mizil: George Ranetti, Grigore Tocilescu și Agatha Bacovia. Gala de premiere are loc la Mizil, la 25 ianuarie 2025.
Festivalul este susținut de Fundația Culturală „Romeo și Julieta la Mizil”, în colaborare cu Primăria Mizil și Consiliul Local, Inspectoratul Școlar Județean, Consiliul Județean Prahova și Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”.
Invitații ediției a XVIII‑a sunt prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, director al Bibliotecii Naționale a României; Cinzia Demi, scriitoare italiană, și Elio Scarciglia, organizator al Festivalului literar de la Puglia, Italia.
Festivalul are ca partener principal media Radio România Actualități.
Coordonatorii proiectului: prof. dr. Laurențiu Bădicioiu, prof. Victor Minea, Maria Teodora Bădicioiu, Cristiana Daniela Bădicioiu și Alexandru Vasile Minea.