După o perioadă de restaurare și reabilitare, au fost reintroduse, la sfârşitul lui 2024, în circuitul muzeal al orașului Focșani trei muzee: Muzeul de Arheologie şi Istorie Medievală, Muzeul de Ştiinţele
Festivalul Mozartissimo la Casa „Dinu Lipatti“
Casa Artelor „Dinu Lipatti” a organizat, în perioada 22-24 iulie, cea de-a VI-a ediție a Festivalului Mozartissimo, dedicat genialului Wolfgang Amadeus Mozart, compozitorul preferat al celui mai mare pianist român al tuturor timpurilor, Dinu Lipatti. Programul celor trei zile de festival a cuprins recitaluri, proiecții de film și expoziții.
Festivalul Mozartissimo s-a desfășurat în același timp cu Salzburger Festspiele, cel mai mare festival de muzică clasică din lume, care anul acesta a împlinit 101 de ani și care a omagiat personalitatea artistică a marelui compozitor Wolfgang Amadeus Mozart, născut în respectivul oraș. Cei care au trecut pragul Casei „Dinu Lipatti” din Bucureşti au avut ocazia să descopere viața și creația lui Mozart și să se bucure de audițiile unor înregistrări celebre, în interpretarea marelui pianist Dinu Lipatti.
Festivalul este conceput de pianista și regizoarea Alice Barb atât pentru adulţi, iubitori ai muzicii clasice, cât și pentru cei mici, abia inițiați în artele spectacolului. Pianista consideră că talentul de geniu pe care l-a avut Mozart merită să fie adus în amintirea publicului, iar festivalul are rolul de a oferi o altă perspectivă de cunoaștere a marelui compozitor.
În scurta sa viață, Wolfgang Amadeus Mozart a compus un număr mare de opere muzicale, cele mai multe neegalate în frumusețe sau profunzime. A fost autorul a 41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian și orchestră, 7 concerte pentru vioară și orchestră, concerte pentru clarinet, pentru harpă și flaut, pentru corn și orchestră, 2 simfonii concertante, divertismente și serenade.
În cadrul Festivalului Mozartissimo au fost interpretate duete și terțete din opere celebre de Mozart, de către artiștii lirici ai Teatrului Muzical Ambasadorii: soprana Andreea Bucur, mezzosoprana Camelia Cuzub, baritonul Silviu Mihăilă, bas-baritonul Sergiu Neamțu, tenorul Octavian Ene, acompaniați de pianistul Andrei Racu. În program au fost incluse fragmente celebre din operele lui Mozart: „Don Giovanni”, „Nunta lui Figaro”, „Cosi fan Tutte”, „Răpirea din Serai” și „La Clemenza di Titu”. Fiecare seară de festival a avut în program vizionarea unui fragment din filmul documentar „Geniul lui Mozart”, o producție BBC realizată în anul 2004, care prezintă viața și opera compozitorului de la Salzburg. (A. D.)