La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Filmul „Coroana României”, lansat cu succes în Portugalia
Filmul „Coroana României”, realizat de jurnalistul George Grigoriu, documentar ce vorbește în premieră despre istoria încoronărilor din țările române, a fost lansat cu succes în Portugalia, țară cu o tradiție monarhică de aproape opt secole. Povestea Coroanei române a fost spusă la Institutul Cultural Român din Lisabona chiar în ziua în care țara lui Luís Vaz de Camões sărbătorea 50 de ani de la Revoluția Garoafelor.
Cu 30 de minute înainte de ora anunțată pentru proiecția filmului, 26 aprilie 2024, sala Institutului Cultural Român (ICR), situat în celebrul cartier Alfama din Lisabona, a devenit neîncăpătoare. Publicul, unul cu adevărat internațional, a fost format din români şi portughezi, dar şi francezi și englezi. La proiecție au participat George Grigoriu, regizorul și producătorul documentarului, Narcis Dorin Ion și Mircea Hortopan, reprezentanții Castelului Peleș din România, și doi dintre istoricii importanți care apar în film.
În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul domnul Dinu Gîndu, directorul ICR Lisabona, care a prezentat mesajul de bun-venit. Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș, a făcut o scurtă prezentare a felului în care România s-a conectat, prin intermediul figurilor noastre monarhice, cu cele mai importante case regale ale Europei şi a amintit de legăturile dintre România și Portugalia, prin descendența portugheză a Regelui Ferdinand I al României. De asemenea, a vorbit despre un subiect sensibil din istoria românilor - lipsa coroanelor domnitorilor români: prin comparație cu alte popoare ce au o tradiție monarhică, noi nu am mai păstrat decât coroanele Regelui Ferdinand I (coroana folosită inițial de către Regele Carol I), coroana Reginei Maria și pe cea a Reginei Elisabeta.
O carte de vizită a României
La eveniment a participat și domnul Mircea Iliescu, Însărcinat cu afaceri a.i. al României în Portugalia, care a subliniat importanța acestui film, caracterizându-l drept „un documentar de excepție”, care „vine să ofere o impresionantă carte de vizită a țării noastre”, în contextul în care, anul acesta, se împlinește o jumătate de secol de relații diplomatice între România și Portugalia. Totodată, a arătat că proiecția filmului a avut loc chiar în ziua în care portughezii au serbat 50 de ani de democrație, după Revoluția Garoafelor, eveniment ce a avut loc în aprilie 1974. Diplomatul român și-a exprimat dorința ca acest film să aibă un parcurs european cât mai lung, pentru ca istoria noastră să fie cât mai bine cunoscută în afara granițelor.
Istoria regalității, într-un oraș regal
Regizorul filmului, jurnalistul George Grigoriu, a mulțumit comunității românești prezente în număr mare la eveniment, amintind de legăturile prin latinitate dintre cele două țări aflate la extremitățile Europei. Acesta a precizat că filmul „Coroana României” nu putea lipsi tocmai din orașul străjuit de celebra statuie intitulată în mod sugestiv „Cristo Rey”: „Nu întâmplător această proiecție are loc aici, la Lisabona. Chiar dacă ne aflăm la extremitățile Europei, nu trebuie să uităm legăturile noastre culturale, nici conexiunile dintre cele două țări prin Regele Ferdinand I. În plus, un film despre istoria regalității nu putea lipsi dintr-un oraș aflat sub patronajul celebrei statui hristice Cristo Rey”.
George Grigoriu a precizat că „noi, românii, nu avem o tradiție monarhică la fel de cunoscută precum cea a Portugaliei; la noi, regalitatea este asociată mai degrabă cu momentul din 1881, în vreme ce istoria regalității portugheze începe din secolul al XII-lea și are și o vocație imperială. Cu toate acestea, și la noi voievozii și domnitorii erau purtători de coroane încă din cele mai vechi timpuri, iar în tradiția populară, Regina Maria era numită «împărăteasa românilor»”. Acesta a amintit și că, în 1383, an în care, în urma bătăliei de la Aljubarota, Ioan de Aviz devenea regele Ioan I al Portugaliei și punea piatra de temelie pentru celebra Mănăstire Batahla, în Țara Românească, Negru Vodă, supranumit „Radu Negru” sau „Radul Negrul Voievod”, primul domn al Țării Românești, construia Mănăstirea Cozia, important complex monahal și cultural medieval, situat pe malul râului Olt.
Prezent la proiecția filmului, Leonídio Paulo Ferreira, directorul celui mai important cotidian portughez, Diário de Notícias, a mărturisit că această perioadă istorică prezentată în film îi era necunoscută: „Noi, în Portugalia, știam mai mult despre România comunistă și despre sfârșitul erei Ceaușescu decât despre ceea ce am aflat astăzi. Filmul ne ajută să înțelegem acest trecut de acum 100 de ani, care este foarte important pentru a cunoaște România de azi, o Românie care este membră a Uniunii Europene și care, împreună cu Portugalia, face parte din aceeași zonă politică. Filmul transformă România, prin prisma istoriei sale, într-o țară interesantă de vizitat. Este o carte de vizită în acest sens. Cu siguranță, cei care urmăresc acest documentar vor avea curiozitatea să viziteze cel puțin locurile în care au fost realizate filmările. Este un film care te face să îți dorești să vizitezi România și să o cunoști mai bine”. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și de răspunsuri şi a fost răsplătit cu minute bune de aplauze.
Filmul „Coroana României” a fost lansat în avanpremieră la Paris, în premieră internațională la Londra și în premieră națională la Ateneul Român și la Palatul Regal. A fost proiectat și la Centrul Cultural Escoffier, în Villeneuve-Loubet, Franța, la Festivalul de film românesc din cadrul celei de-a 7-a ediții a Festivalului Cultural „Ro-Mania”, organizat de Consulatul General Onorific al României de la Nisa.