Parcul arheologic antic roman Pompeii, situat în sudul Italiei, a anunţat că a plafonat numărul vizitatorilor la 20.000 pe zi, acesta fiind cel mai recent sit turistic italian care ia măsuri pentru a face faţă
Florin Piersic, Cetăţean de onoare al oraşului Iaşi
Actorul Florin Piersic, invitatul special al celei de-a 10-a ediţii a Festivalului „Serile Filmului Românesc” de la Iaşi, a primit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi, ocazie cu care marele artist a spus că, în oraşul celor şapte coline, se simte „acasă”. Cu umorul caracteristic, Florin Piersic a mărturisit celor prezenţi că i-ar plăcea ca în Piaţa Unirii, unul dintre simbolurile Iaşiului, să aibă o statuie, asemeni domnitorului Alexandru Ioan Cuza, şi să ofere autografe.
Îndrăgitul actor Florin Piersic a stârnit ropote de aplauze şi a fost ovaţionat de sutele de persoane care au venit, miercuri seară, în Piaţa Unirii din Iaşi, pentru a viziona pelicula „Paraşutistul”, una dintre proiecţiile care îi sunt dedicate în cadrul Festivalului „Serile Filmului Românesc”, când i-a fost decernat şi titlul de Cetățean de onoare al oraşului, informează Agerpres.
După primirea înaltei aprecieri, acesta şi-a exprimat bucuria şi recunoştinţa pentru gestul făcut de ieşeni.
„E o apreciere mare pentru mine să fiu Cetăţean de onoare al Iaşiului. Sunt şi al Timişoarei, sunt şi al Clujului, dar nu ştiu cum să vă spun, aici mi-a plăcut tare pentru că eu în film l-am jucat pe Cuza Vodă. Şi uite-l pe Cuza Vodă aici lângă mine. Aţi văzut statuia? În ziua în care în locul statuii voi fi pus eu, ce mi-ar plăcea să fiu în locul statuii şi să stau aici 20 de ore din 24, dumneavoastră să-mi daţi o rentă lunară şi eu să stau şi să dau autografe. (...) Nu uitaţi că eu am fost şi sunt şi cetăţean al Iaşiului. Şi asta nu vă spun pentru că aveţi dumneavoastră un public extraordinar, că tot Iaşiul e nemaipomenit. Este! Am motive să vă spun asta pentru tot ceea ce am văzut şi am simţit în acest oraş”, a spus publicului Florin Piersic.
„Trebuie să vă mărturisesc că eu sunt cel care am fost martor la spectacolele în care actorul principal era Dem Rădulescu, Bibanul. Oriunde se ducea, spunea: «Eu m-am născut în oraşul ăsta!». Lumea era fericită, că nu putea să se uite în buletinul lui, nu avea cum să ştie poporul unde s-a născut el. Lumea îl aplauda şi eu îi spuneam: «Cum de le-ai spus chestia asta?», «Aşa trebuie să ştie toţi, că ne tragem din aceeaşi rădăcină!». Eu nu pot să spun că m-am născut la Iaşi, dar sincer mă simt atât de legat de oraşul ăsta din cauza zecilor de ani pe care i-am trăit aici venind cu zeci, sute de spectacole. Pe vremea mea, orice premieră a Teatrului Naţional din Bucureşti trebuia să aibă loc şi la Timişoara, la Iaşi şi la Cluj”, a spus Florin Piersic.
Florin Piersic a mărturisit, totodată, că este impresionat de organizatorii şi voluntarii celei de-a 10-a ediţii a Festivalului „Serile Filmului Românesc”.
„Mi-au plăcut foarte tare cei care ne înconjoară. Adică echipa lui Andrei Giurgia, tânără, dar excepţională. Măi, dacă vă ţin curelele şi voi mergeţi înainte şi iubiţi actorii români, printre care ne numărăm şi noi, cei care am venit aici, şi cei care vor urma, sunteţi extraordinari”, a mai afirmat el.
Unul dintre oamenii pe care i-a văzut în centrul Iaşiului i-a atras atenţia marelui actor Florin Piersic, după cum a mărturisit acesta.
„Am venit aici. Am trecut cu o maşină pe strada principală. În dreapta, puteţi să vedeţi un om în cârje care stă şi dă mâncare la porumbei, porumbeii vin la el şi îi ţine pe umăr, pe mână, şi din bucata aceea de pâine din care mânca, noi ne grăbeam, dar aş fi dat orice să ne oprim acolo şi să-l îmbrăţişez pe omul ăsta care are două cârje şi se îngrijeşte de porumbei. Trebuie să vă spun un singur lucru, nu am mai văzut, sau am văzut scene dintr-astea, dar cea mai frumoasă şi mai emoţionantă scenă am trăit-o astăzi, când veneam spre dumneavoastră”, a spus Florin Piersic.
Timp de cinci zile, în cadrul celei de-a 10-a ediţii a Festivalului „Serile Filmului Românesc”, ediţie dedicată lui Florin Piersic, au fost prezentate 40 de producţii cinematografice şi 50 de evenimente, în prezenţa a peste 80 de invitaţi.