La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Folclor cules de copii în colecțiile Bibliotecii Naționale
Biblioteca Naţională a României (BNR) deţine mai multe fonduri de folclor, iar o parte dintre acestea sunt aduse în fața publicului, în cadrul expoziției „Culegătorii de nestemate.
Folclor cules de copii în manuscrisele din Colecţiile speciale ale Bibliotecii Naţionale a României”. Fondul expus este constituit din câteva sute de caiete de format A5, care conţin creaţii folclorice culese de elevi ai Liceului „Matei Basarab” din Bucureşti, la sfârşit de secol XIX, început de secol XX.
Tablourile din cadrul expoziției conţin imagini scanate din colecţia Cabinetului de Manuscrise şi pot fi văzute la mezaninul BNR. Vizitând expoziția, veți descoperi toată gama producţiilor literare folclorice, de la basm la snoavă, de la ghicitoare la frământături de limbă, de la descrierea unor activităţi săteşti şi a uneltelor respective, la nume de animale sau la porecle. De remarcat este încercarea copiilor de a scrie cât mai frumos textul, precum și aspectul de ortografie încă nefixată din acei ani.
Curatorul expoziției, Cristina Marinescu, afirmă că „întreaga creaţie populară este o parte constitutivă din ceea ce suntem ca naţie şi nu încetează niciodată să ne încânte, prin savoarea şi adevărul său. Folclorul place deopotrivă omului simplu şi intelectualului, oricât de rafinat. De aceea, credem că merită efortul de a parcurge aceste texte, care constituie o parte infimă din fondul de manuscrise pe această temă”.
Expoziţia poate fi admirată până în data de 31 august 2022, iar programul de vizitare este de luni până vineri, în intervalul orar 8:00-20:00. (A. D.)