La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Grafica de călătorie a Ceciliei Cuțescu Storck
Una dintre expozițiile Secției de artă a Muzeului Municipiului București (MMB), care s-a bucurat de un real succes în anul 2019, a fost „Cecilia Cuțescu Storck - Grafică de călătorie”. Tocmai din acest motiv ea a fost transpusă în mediul virtual, pentru ca toată lumea să o poată vedea. Expoziția îl poartă pe vizitator într-o călătorie la Paris, Lisabona, Toledo, Fiesole, Assisi, Balcic și Istanbul, care redă atmosfera fiecărui oraș în parte și surprinde de la peisaje pitorești până la clădiri reprezentative.
Cecilia Cuțescu Storck a fost prima femeie din lume care a ocupat poziția de profesor la o academie de artă de stat. Ea a reușit să predea la Catedra de arte decorative și a marcat prin arta sa creația interbelică modernă românească. Elena Olariu, director adjunct al Secției de artă din cadrul MMB, consideră că, „pentru Cecilia Cuţescu Storck, toate călătoriile au fost o importantă sursă de reîmprospătare a creaţiei artistice, o ocazie de a explora noi spaţii culturale, într-un registru european care devenea, în prima jumătate a secolului XX, tot mai cosmopolit. Grafica de călătorie este un domeniu special în cadrul istoriei artei. Reprezintă acele lucrări pe care artiștii le realizează în mod spontan, la fața locului, atunci când călătoresc. De obicei folosesc tehnici care presupun instrumente mai ușor de transportat - creion, tuș, goașă. Aceste lucrări sunt dovada măiestriei lor artistice. Ceciliei Cuțescu Storck îi plăcea să spună că pentru ea călătoria e o nevoie stringentă, nevoia de reîmprospătare, nevoia de a sorbi din toate manifestările noi de artă ce îi putea oferi Occidentul. Astfel, călătoriile erau pentru ea un prilej de studiu. A studiat la Paris și ulterior a mers des acolo, unde se întâlnea cu Brâncuși”.
Vizitele în diferite zone ale Franței au devenit o importantă sursă de inspiraţie pentru opera artistei. Fascinată de arhitectura urbană, Cecilia Cuțescu Storck oscilează în toate peisajele sale de călătorie între frumusețea arhitecturală şi transpunerea peisajului urban observat. Expoziția poate fi vizitată pe pagina de Facebook Pinacoteca Municipiului București, dar și pe canalul de YouTube Muzeul Bucureștiului. Acolo veți putea viziona și alte expoziții virtuale ale MMB, precum „Universul maestrului Tonitza”, „Gheorghe Petrașcu - Reminiscentia 70” și „Acuarela lui Theodor Aman”.
(Alexandra Drugan)