Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Grigore Constantinescu, doctor honoris causa
Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași va acorda titlul de doctor honoris causa muzicologului Grigore Constantinescu, personalitate marcantă a lumii muzicale românești, critic muzical, profesor universitar și promotor de evenimente muzicale naționale, în cadrul unei ceremonii care va avea loc miercuri, 21 octombrie 2015.
Acordarea acestei distincții muzicologului Grigore Constantinescu este integrată în manifestările festive organizate de Universitatea de Arte „George Enescu” cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la înființare și se va desfășura la sediul Rectoratului Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Casa Balș, începând cu ora 11:00. Prof. univ. dr. Laura Vasiliu, decanul Facultății de Interpretare, compoziție și studii muzicale teoretice, va prezenta laudatio. La finalul ceremoniei va avea loc lansarea volumului „Instaurarea învățământului artistic modern la Iași-155 de ani”, coordonatori Cristian Ungureanu și Maria Bilașevschi.
În aceeași zi, începând cu ora 18, va avea loc lansarea volumelor „Patru secole de operă. Istorie și stiluri, personalități creatoare, capodopere, repertorii”, Editura Operei Naționale București, 2014, și „Emilia Petrescu. Regina cântului vocal concertant”, Editura Muzicală, 2014, de Grigore Constantinescu. Momentul cultural va fi urmat de un recital de canto intitulat „Splendorile Operei”, susținut de studenți și profesori, coordonator prof. asociat dr. Vasilica Stoiciu-Frunză.
Grigore Constantinescu, scurtă biografie
S-a născut la 5 decembrie 1938 în București, a studiat Conservatorul din București (1956-1962), este doctor în muzicologie. S-a perfecționat la Monte Carlo, Budapesta și Weimar. Este cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică din București, specialitatea Istoria muzicii universale, muzicologie, istoria spectacolului muzical, analiza dramaturgiei muzicii vocale, și redactor la Editura Muzicală. De asemenea, are o bogată activitate de cronicar muzical, autor de studii, articole, interviuri, volume de muzicologie. Între emisiunile radiofonice și de televiziune menționăm: ciclul „Premiere de operă de-a lungul timpului”, ciclul „Opera, cronică a istoriei”, ciclul „Convorbiri și lecturi cu muzică”, ciclul „Muzica, nimic mai simplu” (editat pe CD), ciclul „Turism muzical“, ciclul „Premiul de compoziție George Enescu”, ciclul „Sub lupă”, emisiuni diverse (Stagiunea lirică, Cronici, Euroradio, Seară de operă, interviuri, reportaje), ciclul „Muzicieni români, prezențe europene“. Grigore Constantinescu a participat la simpozionae naționale și internaționale cu comunicări științifice. Din 1990, este președintele Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România „Mihail Jora”.
Este membru fondator al mai multor fundații: Fundația „Remember Enescu”, Fundația „Bianca”, Fundația „Ionel Perlea”, Fundația Română de Chitară, Fundația „Oedip”, membru de onoare al Fundației „Constantin Silvestri”. De asemenea, este membru în consiliul de conducere al Operei Comice, precum și inițiator și corealizator al stagiunii muzicale „Olimp”. A primit numeoroase premii și disctincții, a participat la numeroase simpozioane și festivaluri muzicale internaționale.