La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Hotarul nevăzut de la Mogoșoaia
Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” găzduiește expoziția „Hotarul nevăzut” a pictorului Mihail Gavril, la împlinirea a 40 de ani de activitate artistică și 60 de ani de viață. Expoziția stă sub semnul Crucii și evidențiază elemente religioase văzute de-a lungul vieții, în călătoriile sale spirituale.
Născut și crescut în Bucovina, artistul se închină la profunda trăire spirituală a tradiției și frumuseții, în culori calde și înalte, pline de simplitate. Multe sensuri și simboluri se citesc în lucrările sale, iar simeza îi este o mărturisire de credință. Criticul de artă Marius Tița consideră că această expoziție aniversară este o chemare la cunoaștere și introspecție şi afirmă că „maestrul Mihail Gavril zugrăvește icoane ale sufletului, cu chipuri și peisaje, cu sfinți și frescă, din văzute și nevăzute. Este o pictură cu detalii, cum puțini au reușit să realizeze. El ne reprezintă pictura bisericească veche, în lipsurile sale de pe perete, care a dus creația picturală în zonele cele mai profunde”.
Preocupat de intersectarea timpului cu spațiul, Mihail Gavril a dedicat 40 de ani de carieră artistică cercetării elementelor plastice simbolice, utilizate în cultura medievală și a căutat să le integreze într-un discurs compozițional modern. Pornind de la monumentele istorice din județul său natal, Suceava, pictorul și-a găsit sursele de inspirație în Biserică. Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii februarie, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. (A. D.)