Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Iarmarocul de Sfântul Ilie
În preajma sărbătorii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a organizat un iarmaroc, ca în vremurile de odinioară ale satului românesc. Meșteri populari din toate zonele țării au venit la târg cu ce au ei mai de preț, obiectele de artă populară. Pe aleile satului tradiţional din inima Capitalei, mirosul de colaci proaspeți şi cozonac a îmbiat vizitatorii, iar tarabele meșteșugarilor, cu ii, vase din lut, icoane și opinci, le-au atras tuturor privirile.
Arta meșteșugului se transmite din generație în generație, însă unii oameni se nasc cu talentul de a confecţiona diverse obiecte. Emil Ochea este printre puținii oameni din țară care au învățat tehnica lemnului ars și realizează tot felul de obiecte tradiționale românești. Totul a pornit de la pasiunea și dragostea pentru valorile autentice românești. Cu toate că este funcționar public, timpul liber și-l dedică, de mai bine de 5 ani, meșteșugului, făcând lingurare, sărărițe, blidare și cruci.
Din fericire, tradiția populară și arta meșteșugului se păstrează în multe zone ale țării, una dintre acestea fiind Râmnicu Vâlcea, unde Constantin Manoli a lucrat cu lemnul de când se ştie. A prins drag și iată că de mai bine de 50 de ani face obiecte din lemn, cu care străbate țara în lung și-n lat, la târguri, pentru a duce mai departe valorile cu care a fost crescut de părinți și obiceiurile din satul românesc. Nici un obiect nu este realizat la voia întâmplării, ci fiecare are povestea sa.
Cei care au ajuns zilele trecute la iarmarocul de Sfântul Ilie au descoperit toate poveştile obiectelor expuse. Evenimentul este organizat an de an de Muzeul Național al Satului, cu scopul de a reface atmosfera vechilor petreceri câmpenești din preajma marilor sărbători creştine. (A. D.)