Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
În căutarea stelelor, pe mare
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” prezintă expoziția de instrumente de navigație „Orientarea după stele. În căutarea drumului pierdut”, care cuprinde peste 100 de obiecte utilizate în orientarea pe mare, dar și hărți cu bolta cerească pentru identificarea celor 57 de stele folosite în navigația astronomică. De asemenea, sunt prezentate și elemente din dotarea unei nave: timone, lochuri, lumini de navigație, colaci de salvare și multe alte instrumente.
Expoziția este o pledoarie pentru folosirea în continuare a sextantului și a navigației astronomice. Proiectul se adresează elevilor și studenților, dar și vizitatorilor de orice vârstă pasionați de cer și mare. Pentru a înțelege mai bine rolul fiecărui obiect din cadrul expoziției, muzeul organizează o serie de întâlniri cu comandorul Vasile Chirilă, curatorul expoziției. Cei pasionați de astronavigație sunt invitați în zilele de 29, 30 septembrie și 1 octombrie 2023 la o serie de întâlniri, conferințe interactive, intitulate „Instrumente antice de astronavigație”, „Instrumente de astronavigație utilizate în Epoca Renașterii” și „Instrumente moderne de astronavigație”. Detalii despre programul întâlnirilor găsiți pe pagina de internet.
Vizitând expoziția veți descoperi care sunt instrumentele moderne de astronavigație, cum se utilizează gnomonul, astrolabul, quadrantul sau sextantul, care este legătura dintre Cross staf și plasturele ce acoperea uneori ochiul piratului, dar și de ce anume au nevoie navigatorii pentru a-și determina poziția cu ajutorul aștrilor și cum se măsoară distanțele unghiulare folosind degetele de la o mână? Expoziția din Sala „Gheorghe Focșa” este deschisă până la data de 15 octombrie 2023, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. (A. D.)