Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„În drum spre Iaşi”, un spectacol despre conştiinţă naţională
În apropierea zilei Marii Uniri, în an Centenar, în cinci orașe istorice ale României va ajunge un spectacol teatral itinerant despre Războiul de Reîntregire. Este o piesă intitulată „În drum spre Iași”, scrisă și regizată de Ivona Boitan și produsă de Asociația Culturală „Zona”. Acțiunea ne transpune într-un moment de mare cumpănă al istoriei naționale: sfârșitul anului 1916, când mai mult de jumătate din teritoriul României era ocupat de armata inamică a Puterilor Centrale, iar conducerea țării se mutase la Iași.
Spectacolul s-a născut din dorința de a revizita cultul eroilor și a renaște în fiecare dintre noi dorința de a le urma exemplul. La sfârșitul anului 1916, regele, Guvernul și Parlamentul s-au refugiat la Iași, iar ce mai rămăsese din armată s-a regrupat în sudul Moldovei. Într-un astfel de context istoric, personajele trec prin situații excepționale și își etalează fiecare propria atitudine față de naționalism, război, unire. Ele sunt tot atâtea oglinzi în care spectatorii se vor vedea pe ei înșiși, cu actualele lor dileme.
Piesa exploatează punctul nevralgic al unei alegeri pe viață și pe moarte: dilema lui „a fi, sau a nu fi” jertfelnic pentru patrie și neam este dramatizată într-o familie românească aflată la răscrucea istoriei.
„Piesa este implicit o pledoarie pentru familie, această unică cetate de fugă valabilă în toate timpurile. Casa unor colonei se află pe drumul retragerii de la București la Iași în acel moment de cumpănă, de întrebări și durere când România părea că, după doi ani de neutralitate, nu-și alesese foarte bine aliatul”, spune Ivona Boitan, autoarea piesei și a punerii în scenă.
Din distribuție fac parte Ana Calciu/ Viorica Vatamanu (Aglaia), Anca Sigartău/ Dana Voicu (Zenovia), Tomi Cristin/ Silviu Biriș (în rolul Generalului), Bogdan Iacob (Radu) și Valentin Paraschivu (Alexandru). Scenografia este semnată de Ileana Zirra.
Prima reprezentație a avut loc la București, la Cercul Militar Național, ieri, 12 noiembrie 2018. Apoi spectacolul urmează să ajungă și la Iași, Craiova, Alba Iulia și Timișoara. Datorită finanțării primite de la Ministerul Culturii, în cadrul proiectului „România Mare se face cu români mari” intrarea va fi gratuită, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare.