Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Încep târgurile de mărțișoare
Una dintre manifestările cu tradiție în Moldova, legate de obiceiul mărțișorului, este Târgul de primăvară, organizat anual la Vaslui, reunind meșteri din toată regiunea. Anul acesta târgul se desfășoară în perioada 24-28 februarie, în centrul civic al orașului.
Mărţişorul tradiţional este un bănuţ de argint, prin care trece şnurul ale cărui culori simbolizează: albul - puritatea începutului, roşul - atribut al vitalităţii, dar şi victoria soarelui asupra frigului, care marchează renaşterea naturii, se arată într-un comunicat al organizatorilor. Acesta se poartă la mâna stângă sau în piept aproape întreaga lună, după care se leagă de ramura înmugurită a unui pom roditor, marcând în calendarul popular Cap de primăvară, potrivit aceleiaşi surse, care mai precizează că semnificaţiile principale ale Mărţişorului sunt de natură simbolică.
Mărţişorul a fost înscris în Lista Reprezentativă UNESCO, în 2017, ca obicei asociat datei de 1 martie, prezent în România, Bulgaria, Macedonia și Republica Moldova.