La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
„Interferențe cromatice” la Roman
Muzeul de Artă din Roman invită publicul la expoziția tematică de pictură cu lucrări din patrimoniul muzeului, intitulată „Interferențe cromatice”. Pe simeze sunt expuse lucrări ale unor artiști contemporani, cu abordări individuale ale evoluției culturale și sociale. De la realism la suprarealism, de la expresionism la simbolism, de la impresionism la cubism, lucrările relaționează conceptual, prin sensibile și profunde teme propuse, prin cromatica ce provoacă la un adevărat dialog pictural. Sunt portrete, peisaje, compoziții care poartă vizitatorii prin universuri particulare fiecărui artist și care formează un tot unitar cromatic, compozițional și de viziune.
După cum informează curatorul Mihaela Ciobanu, în prima sală, lucrările, de mari dimensiuni și în tratări cromatice maiestuoase, îndeamnă publicul la o regăsire a primordialei legături a umanului cu natura, cu tradiția, liniștitoare și creativă. Natura și umanul rezonează într-un echilibru perfect cu un sentiment de bucurie, de echilibru, de împlinire sufletească, în acea regăsire a valorilor familiei, tradiției care asigură însăși existența. În cea de-a doua sală, lucrările, pe spații și cromatici care emană, la o primă vedere, sentimente contradictorii, sunt supuse însă unor simbolistici în care domină umanul și divinul.
În cea de-a treia sală regăsim o liniște absolută, un calm maiestuos, în care cele trei „entități”: umanul, natura și divinul, se subordonează într-o desăvârșită comuniune, pentru o regăsire a sentimentului de pace, într-o cromatică aproape monumentală de un romantism aparte. Expoziția poate fi vizitată până în luna octombrie 2022.