La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Istoria crucilor de piatră din București
Muzeul Municipiului București a deschis, la Palatul Suțu, expoziția „Mesaje săpate în piatră” din cadrul proiectului „Mesaje săpate în piatră - digitizarea crucilor din piatră din București”, care își propune să recupereze memoria urbană asociată unor monumente lăsate în umbră după mai bine de jumătate de secol de la ultima lor inventariere.
Crucile din piatră ale Bucureștiului sunt pe cât de împrăștiate geografic, pe atât de necunoscute publicului, astfel că, în cadrul acestei expoziții, pot fi descoperite peste 50 de cruci și mesajele lor. În timp, o parte dintre acestea au fost mutate, iar noile amplasamente au făcut ca scopul inițial să nu mai fie cunoscut.
Crucile au o dublă semnificație, ca monumente și purtătoare de mesaje, fiind înregistrate în diverse documente cartografice. Acestea au servit ca repere de referință în comunitățile locale și au fost documente atât cu caracter religios, cât și laic. Pe măsură ce timpul a trecut, unele dintre aceste cruci au dispărut, iar altele au fost mutate, uneori fără înregistrarea oficială a acestor acțiuni, creând astfel dificultăți în localizarea și interpretarea lor corectă.
Patrimoniul istorico-cultural al Bucureștiului este vast și adesea necunoscut, iar un segment semnificativ al acestui patrimoniu îl reprezintă aceste cruci din piatră, care sunt monumente ce transmit în timp un mesaj esențial. Ele oferă informații valoroase despre stilul de viață al locuitorilor vremurilor trecute, precum și despre evenimentele marcante din istoria orașului, de la războaie și epidemii la conflicte sociale și aspecte juridice. Cezar Petre Buiumaci, curatorul expoziției, a iniţiat proiectul „Mesaje săpate în piatră - digitizarea crucilor din piatră din București” deoarece patrimoniul cultural material al Bucureștiului merită să fie valorificat și cunoscut în rândul locuitorilor Capitalei.
În cadrul proiectului se desfășoară mai multe activități, între care ateliere organizate cu elevii unor licee bucureștene în vederea formării unor transmițători de mesaj pentru cunoașterea vechilor obiceiuri ale locuitorilor Bucureștilor. De asemenea, există site-ul crucidinpiatra.ro creat cu scopul de a prezenta unui număr cât mai mare de persoane ampla documentare care a fost făcută și toate crucile care au fost identificate. Expoziția poate fi vizitată până în 28 octombrie 2023, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. (A. D.)