Parcul arheologic antic roman Pompeii, situat în sudul Italiei, a anunţat că a plafonat numărul vizitatorilor la 20.000 pe zi, acesta fiind cel mai recent sit turistic italian care ia măsuri pentru a face faţă
Lansare de carte la întâlnirea preoților din Protopopiatul Ortodox Cluj II
La Centrul Eparhial clujean s-a desfășurat marți, 14 mai, întâlnirea de lucru a preoților din Protopopiatul Ortodox Cluj II, în cadrul ședinței administrative lunare. Săvârșirea slujbei de Te Deum în Paraclisul Seminarului Teologic Ortodox, și a continuat cu ședința preoțească desfășurată în sala „Episcop Nicolae Ivan”.
La întâlnire au fost aduse în atenția preoților clujeni câteva activități din sectoarele administrativ, pastoral-misionar și cu tinerii. S-a făcut o scurtă evaluare a impactului pe care l-a avut, în Cluj-Napoca, Concursul Național Cultural-Artistic „Hristos, sufletul satului meu” și a fost evidențiat proiectul „Veșnicia s-a născut la sat”, realizat de tinerii din Parohia „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou”, în parteneriat cu elevii Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, sub coordonarea pr. Iacob Cismaș și a prof. Ionița Timiș, proiect câștigător la nivelul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Au fost felicitați în cadrul ședinței și preoții Vasile Raus și Gheorghe Braica, cu ocazia retragerii din activitate prin pensionare. De asemenea, au fost felicitați și cei nou-veniți, care vor continua activitatea pastorală în Cluj-Napoca: Dan Cismaș, ca paroh al Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul Mănăștur, Dorel Gălan, ca paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” din cartierul Grigorescu, și Daniel Crișan, ca preot slujitor al aceleiași parohii.
În partea a doua, în cadrul întâlnirii a fost prezentată cartea „Spiritualitate, memorii și istorie”, apărută la Editura Renașterea în acest an, avându-l ca autor pe părintele Gheorghe-Dragoș Braica. Au fost invitați cu această ocazie și au vorbit despre carte pr. prof. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai”, cel care a prefațat această lucrare, prof. dr. Dumitru Vâlcan, directorul Editurii Renașterea, părintele Cătălin Pălimaru și autorul cărții, părintele Braica.
Pr. prof. Ioan Chirilă i-a îndemnat pe preoți „să nu neglijeze scrisul, această preocupare impunându-se ca necesitate pastorală pentru preotul care își dorește să însuflețească comunitatea parohială”. Apărută în contextul „Anului omagial al satului românesc” și evocând locuri și oameni ai zonei natale a autorului, părintele Chirilă a accentuat nevoia implicării în mod direct a preoților și a comunităților urbane în salvarea satului românesc. Cartea cuprinde meditații duhovnicești, medalioane biografice, cronici și recenzii redate prin experiența celor 42 de ani de slujire preoțească, dintre care opt ani în calitate de protopop al Clujului. Materialele cuprinse în paginile lucrării au fost publicate de-a lungul anilor în diverse reviste de specialitate, efortul autorului de această dată fiind adunarea articolelor într-un corp comun spre a oferi cititorilor o imagine cât mai completă a misiunii și preocupărilor omului și preotului Gheorghe Braica.