Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Lansare de carte la Timișoara
La Casa „Adam Müller-Guttenbrunn” din Timișoara a avut loc joi, 4 aprilie, lansarea de carte „Crâmpeie dintr-un vis”, a scriitorului și poetului Petru Giurgi, originar din Maramureș. Acest volum a fost îngrijit de lect. Dr. Florina-Maria Băcilă de la Universitatea de Vest din Timișoara. La eveniment au luat parte clerici de la Centrul eparhial și din Mitropolia Banatului, cadre universitare, studenți, numeroși credincioși timișoreni, mulți dintre ei activând în Asociația „Oastea Domnului”.
La evenimentul prilejuit de lansarea volumului „Crâmpeie dintr-un vis”, a scriitorului și poetului Petru Giurgi, pr. dr. Ionel Popescu, vicar eparhial, a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ioan al Banatului și a evidențiat aspectele duhovnicești ce se desprind din această carte, „în care prezența autorului se ascunde discret, lăsând ca Domnul Hristos să lucreze în inimile celor care vor lectura cartea”.
„Cartea poetului și scriitorului creștin Petru Giurgi este o descriere emoționantă și impresionantă a momentelor pe care le-a trăit din copilărie și până la maturitate. Petru Giurgi, din poienile Izei, surprinde momente foarte importante legate de viața satului românesc, subliniind valoarea familiei creștine, a tradițiilor românești și creștinești, care în acei ani au avut de suferit din pricina regimului comunist ateu. Petru Giurgi este un autodidact, cu o credință profundă și este ancorat puternic în viața Bisericii”, a specificat pr. dr. Ionel Popescu.
În cadrul întâlnirii s-au recitat poezii religioase și s-au cântat pricesne de către credincioși invitați din județele Timiș, Caraș-Severin și Galați.
„Volumul «Crâmpeie dintr-un vis>, aparținându-i unui «Peregrin spre Țara Făgăduinței> – autor narator, personaj deopotrivă – este expresia unei mărturisiri de poveste despre acel altădată adus în imediata apropiere, întru odihnirea gândului, a amintirii, a dorului întremător, îndemnând la reflecție asupra a ceea ce presupune cu adevărat, la începutul celui de-al treilea mileniu, înfrumusețarea vieții prin neuitare. E, în egală măsură, o altfel de istorie: aceea a întemeierii unei existențe, care dintru început a mers și continuă să meargă pe Cale – urcând, coborând, lucrând, jertfind și jertfindu-se, tăcând, lăcrimând, iubind, rugându-se, lăsându-se modelată, dar nerenunțând. E, mai ales, o carte despre Dumnezeu”, a precizat lect. dr. Florina-Maria Băcilă. Lucrarea a apărut la Editura Art Press din Timișoara și însumează peste 500 de pagini.