La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Lansarea filmului documentar „Pictura Gotică în Transilvania”
Miercuri, 22 decembrie 2021, începând cu ora 17:00, la Muzeul Național de Istorie a României va avea loc lansarea filmului documentar „Pictura Gotică în Transilvania”, produs cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice, de Arpad Harangozo, Ionela Andreescu și Dan M. Schlanger, în regia lui Marian Ivan. Scopul acestuia este educarea publicului în sensul toleranţei interetnice și interreligioase, precum și o mai bună cunoaștere a componentelor istoriei naţionale, conștientizarea potențialului turistic al Transilvaniei datorat unicității patrimoniului cultural de aici.
Filmat în unele dintre cele mai frumoase biserici transilvănene, proiectul „Pictura Gotică în Transilvania”, realizat de Fundația Culturală ART Promo în parteneriat cu Dilemma Productions Inc., aduce în fața publicului ansamblurile de pictură murală gotică păstrate până în prezent. Această pictură transilvăneană exprimă, într-un mod original, limbajul artistic difuzat de principalele centre ale goticului european, având ca nucleu Curtea Franței. Figuri gracile în posturi elegante, scăldate într-o cromatică strălucitoare, ce ține locul luminii colorate filtrate de vitralii, recompun istorii cu atmosfera de poveste proprie universului idealizat al artei cavalerești, reflectând mentalitatea și sensibilitatea religioasă comune Europei catolice în Evul Mediu târziu. Datând, în marea lor majoritate, de la începutul secolului al XIV-lea, frescele au decorat în special zidurile masive ale edificiilor de cult, arta religioasă împlinindu-și în plan spiritual rolul de „Biblie pentru neștiutorii de carte”.
Accesul la eveniment se face doar pe bază de confimare, trimițând un e-mail la adresa pr.mnir@ gmail.com. (A. D.)