Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, a susţinut, ieri, în Sala Aula Magna a Universităţii Politehnica Bucureşti, concertul extraordinar „Săptămâna
Lansarea fonotecii Arhivei de folclor „Vasile Adăscăliței”
La Biblioteca municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni se va desfășura, în 20 martie, în preajma Bunei Vestiri, lansarea fonotecii Arhivei de folclor „Vasile Adăscăliței”. Este cea de-a doua ediție a unei manifestări dedicată folclorului și izvoarelor folclorice, inițiată de istoricul ieșean Ștefan S. Gorovei, nepotul folcloristului Artur Gorovei, cel care a întemeiat și condus revista „Șezătoarea” (1892-1931), cea mai veche și mai importantă revistă de folclor din Moldova. Despre importanța acestei arhive de folclor vor vorbi prof. univ. dr. Ștefan Gorovei și etnologii Lucia Cireș și Lucian Lefter.
„Fonoteca Arhivei de folclor valorifică materialele culese pe teren de profesorul Vasile Adăscăliței (1929-2007), cu studenții și colaboratorii săi, de la Universitatea din Iași, în urmă cu jumătate de secol, în toate județele Moldovei, dar și în alte localități din țară. Cu scoaterea la lumină a acestei arhive, digitalizată în cadrul Centrului Cultural Județean Vaslui, am deschis un laborator de folcloristică pentru toți cei interesați sau pasionați de acest domeniu”, a declarat pentru Ziarul Lumina Lucian Lefter, etnolog în cadrul Centrului Cultural Județean Vaslui, cel care a descoperit Arhiva de folclor „Vasile Adăscăliței” și a salvat-o printr-un amplu proiect de recuperare patrimonială.
Fonoteca recuperată din această arhivă cuprinde nouă volume de înregistrări audio și încă trei volume din seria „Cântece de demult”, interpretate de solista Raluca Radu, acompaniată de instrumentiști. Vasile Adăscăliței a fost creatorul primului curs de folclor de la Universitatea din Iași, fiind considerat întemeietorul Școlii de folcloristică de la Iași.