Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Lăzile de zestre din colecția dr. Nicolae Minovici
Lada de zestre a fost și rămâne martorul unei alte lumi, cu tainele ei şi care, odată deschisă, pe lângă amintiri de suflet, dezvăluie o mare bogăție a textilelor, de un rafinament aparte, dezvăluind identitatea zonei din care provin aceste minunate piese. În ladă își aveau locul de la ii, la cămăși cu poale, fote, catrințe, oprege, brâuri, cingători, marame, pieptare, sumane, până la perne și fețe de pernă, covoare, ștergare, batiste și prosoape. Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici organizează tururi ghidate în care veți descoperi cum era decorată o ladă de zestre, care erau simbolurile folosite, dar și poveștile care au rămas în ea odată cu trecerea timpului.
Arta prelucrării lemnului este un vechi obicei românesc încărcat de semnificații. Folosind unelte simple, meșteșugarii români au creat în lemn forme și figuri în care au încrustat, cu măiestrie, întreaga istorie, credința și speranța în viitor. Ornamentația diferă de la o zonă etnografică la alta, simbolul este cel geometric sacru, dar întâlnim și motive florale delicate, zoomorfe și antropomorfe. Pe lăzile de zestre, principalele motive regăsite sunt: floarea vieții, soarele, rozeta, crucea, spirala, punctele, pomul vieții, casa omului, bradul și uneori câte o siluetă omenească. Dincolo de simbolistică, lada de zestre avea și o valoare estetică, ea fiind ornamentată cu incrustații, era pictată în culori naturale şi era ferecată cu metale prețioase sau semiprețioase, ceea ce denotă vrednicia și statutul social al familiei respective.
În expunerea de bază a Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, vom putea vedea cum era valorificată lada de zestre din perspectivă estetică, ținându-se cont de registrele ornamentale, așezată alături de alte obiecte, expuse în spațiile de la etaj. Pornind de la lăzile de zestre din colecția muzeului, se poate observa cum obiectele dintr-o colecție își schimbă statutul în momentul în care părăsesc mediul lor, adică satul tradițional, și ajung într-o colecție privată sau într-un muzeu.
Vila cu clopoței a doctorului Nicolae Minovici vă așteaptă să îi treceți pragul pentru a admira lăzile de zestre, dar și pentru a descoperi întreaga colecție de obiecte de artă pe care medicul le-a adunat de-a lungul vieții sale. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, de la 10:00 la 18:00. (A. D.)