Parcul arheologic antic roman Pompeii, situat în sudul Italiei, a anunţat că a plafonat numărul vizitatorilor la 20.000 pe zi, acesta fiind cel mai recent sit turistic italian care ia măsuri pentru a face faţă
„Limba română este o limbă romanică”
Poporul român este un popor neolatin şi limba română este o limbă romanică, iar renunţarea la acest adevăr presupune renunţarea la noi înşine, deoarece limba este o pecete, a afirmat Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, la Biserica „Şerban Vodă” din Bucureşti, unde a prezentat, zilele acestea, conferinţa „Latinitatea răsăriteană a românilor - câteva consideraţii”. El a combătut, astfel, teza originii dacice a poporului român despre care susține că este adusă în spaţiul public de către nespecialişti. „Părerea mea este că cel care s-a pregătit să fie medic să scrie cărţi de medicină. Cine s-a pregătit să fie filolog să scrie cărţi de limbă, cine s-a pregătit să fie istoric să scrie cărţi de istorie. Altfel, le amestecăm pe toate şi să ştiţi că nu mai suntem ca pe vremea Renaşterii, polihistori, să le ştim toţi pe toate. De aceea cred că e bine să ne mărginim fiecare la ce este”, a punctat istoricul. Academicianul mai spune că nimeni nu poate nega „componenta traco-dacică din limba română”, dar aceasta reprezintă „un procentaj mic”.
„Am avut şansa să-l cunosc pe cel mai mare cunoscător de limbă traco-dacică din studenţia mea. Se chema Ion Iosif Rusu. Toată viaţa a studiat toate textele astea. Iar acum îl ştiu pe moştenitorul lui, care încă trăieşte, are 90 de ani și este membru al Academiei, Grigore Brâncuş. Toată viaţa a studiat aceste texte. E neclintit în concluzia lui că şi Alexandru Rosetti, şi Iorgu Iordan au avut dreptate când au spus că limba română e o limbă romanică”, a adăugat Pop. El atrage atenția că a afirma că nu suntem romani şi că vorbim o limbă dacică echivalează cu pierderea oricărei credibilităţi.