La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
„Lockdown Italia - văzut de presa străină”
Perioada pandemiei a fost surprinsă în foarte multe imagini la nivel mondial și iată că Asociația presei străine în Italia a luat inițiativa de a realiza o expoziție de fotografie în care să fie redată viața plină de restricții. După o rapidă selecție făcută de organizatori, 72 de fotografii au fost alese spre a fi expuse în cele trei săli ale Muzeelor Capitoline din Roma, cu un film de prezentare ce rezuma parcursul pandemiei până la acel moment. Expoziția de fotografie, intitulată „Lockdown Italia - văzut de presa străină”, a ajuns la București și poate fi văzută pe gardul Muzeului Național de Artă al României (MNAR), aripa Kretzulescu.
Prin intermediul lucrărilor celor 30 de fotografi prezentați în cadrul expoziției, publicul poate reveni la perioada martie-iunie 2020, retrăind momentele fundamentale din timpul lockdown-ului: de la primele închideri dramatice, până la accentuarea stării de suferință din țară; de la reacțiile întregii comunități la reluarea lentă a activităților. Roxana Moisescu, vicepreședinte al Asociației pentru Muzică, Artă şi Cultură, organizație care a făcut posibilă aducerea expoziției la București, consideră „că este vorba despre o călătorie fotografică dedicată documentării istorice, care, în același timp, dorește să aducă un omagiu atât curajului dovedit de italieni în cele mai dificile zile ale pandemiei, cât și profesioniștilor din lumea informației care s-au aflat în prima linie, de cele mai multe ori pe propriul risc, pentru a o documenta. Expoziția de fotografie „Lockdown Italia - văzut de presa străină”, curatoriată de Chris Warde-Jones, jurnalist și membru al Asociației presei străine în Italia, și coordonată de Elena Postelnicu, corespondent Radio România Actualități în Italia și secretar general al Asociației presei străine în Italia, este dedicată Zilei Naționale a Republicii Italiene 2021.
Fotografiile rămân expuse pe gardul MNAR până la data de 1 august 2021. (A. D.)