La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Lumea viitoare din cartea istoricului Marius Oprea
„Neasemuita istorie a Imperiului Român de Răsărit” este cel de-al doilea roman al istoricului Marius Oprea, a cărui lansare are loc astăzi la Librăria Eminescu din București, ora 18:00. Apărut de curând în colecția Fiction Ltd a Editurii Polirom, și în ediție digitală, volumul este continuarea romanului „Turma păstorului mut”, apărut în 2016.
Sorin Antohi spune că „scriind despre munca lui de gropar al comunismului (mai exact: «dezgropar»), arheologul şi poetul Marius Oprea şi-a descoperit vocaţia prozei lapidare, intense, mişcătoare. Primul său roman, «Turma păstorului mut», era un parcurs al regăsirii de sine şi vindecării, nucleul unei alegorii metonimice a României - Spitalul Socola. Acum, autorul îşi extinde formula. Rezultatul, un dialog între memoriile primului bazileu al Imperiului Român de Răsărit din 2056 şi un manuscris al său de aceeaşi factură din 2016, este o ucronie patafizică. Astfel, eliberată de constrângerile speculaţiei raţionale, (auto)ficţiunea prefigurează o lume viitoare în care toate problemele şi-au găsit soluţiile. Multora, acestea le vor părea delirante. Dar dacă sunt singurele?”.
Ovidiu Șimonca se întreabă dacă noul volum al lui Oprea este „SF sau literatură confesivă? Talent uimitor, nedrămuit, de a imagina România peste 40 de ani sau o coborâre şovăielnică în sinele pierdut şi, apoi, regăsit?”. Făcând o scurtă recenzie a cărții, Șimonca vorbește despre două aspecte. „Pe de o parte: România, ţară ce devine imperiu, cucerind Germania, exportând acolo «Tihna trupească şi liniştea sufletească», ţară al cărei imn naţional este «Somnoroase păsărele», (...) ţară în care Bucureştiul ajunge sediul Parlamentului European. Pe de altă parte: amintiri disparate şi înduioşătoare despre «ultimul arbore», «pasărea ploii», şarpele anguis fragilis, cântecul guguştiucului care anunţă «iminenţa înălţării soarelui pe cer», nucul iubirii, drumul spre insula Amorgos, din arhipelagul grecesc”. De fapt, „«Neasemuita istorie a Imperiului Român de Răsărit» este o caldă poveste de iubire, marca Marius Oprea, născocitor de fapte viitoare şi înţelept tălmaci de semne ale prezentului. Iubire: pentru ţara sa, pe care - prin puterea prozei - o face să fie altfel, populată cu personaje ce ne par cunoscute, construite cu o suavă plăcere, cu o gingaşă ironie. Şi iubire pentru Cristina! Aflaţi în carte de ce, prin Cristina, Imperiul Român de Răsărit îşi pierde numele şi rânduielile”, conchide Şimonca.
Intrarea este liberă, iar alături de Sorin Antohi, Ovidiu Șimonca și autor, cartea va mai fi prezentată de Gabriela Adameșteanu.