La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Mari artişti români expuşi în premieră la MNAR
Până la 28 septembrie se mai poate vizita expoziţia „De la Şcoala de Belle-Arte la Academia de Arte Frumoase. Artişti la Bucureşti între 1864-1948“, deschisă la Muzeul Naţional de Artă al României.
Expoziţia este prilejuită de sărbătorirea a 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi cuprinde peste 200 de lucrări de pictură, sculptură şi grafică, dintre care unele expuse în premieră. Selecţia este reprezentativă pentru aproape 150 de ani din istoria Şcolii Naţionale de Belle-Arte, ilustrând parcursul învăţământului artistic românesc.
Şcoala Naţională de Belle-Arte a fost fondată în iunie 1864, graţie eforturilor pictorilor Theodor Aman, devenit primul său director, şi Gheorghe Tattarescu. Clasată iniţial în rândul şcolilor secundare, instituţia a dobândit recunoaşterea statutului său universitar în anul 1931. De-a lungul timpului, rectori au fost mari artişti cu har pedagogic, printre care George Demetrescu Mirea, Camil Ressu, Eustaţiu Stoenescu, Jean Al. Steriadi, Alexandru Ciucurencu. (Dan Cârlea)