Numeroși cineaști din țară și străinătate au participat, zilele trecute, la Festivalul Internațional de Film „Quo Vadis” de la Iași, unde au fost prezentate medalioane ale unor regizori români consacraţi,
Mărturii despre adolescența în comunism
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) găzduiește una dintre cele mai inedite instalații sonore ale Muzeului Memoriei - „Centrala amintirilor. Mărturii selectate din adolescența în comunism, anii ’70-’80”. Între 21 august și 31 octombrie 2024, vizitatorii pot ridica unul dintre cele trei receptoare pentru a asculta 10 reconstituiri sonore, parte a celui mai nou proiect al Muzeului Memoriei, „Adolescent în comunismꓽanii ’70- ’80”. Instalația interactivă, prietenoasă cu copiii, de tipul centrală telefonică, oferă publicului posibilitatea conectării cu trecutul, conținând reconstituiri sonore din ziarele și știrile de atunci.
„În capitolul doi al proiectului «Adolescent în comunism», am vrut să reconstituim și să aflăm cotidianul din viețile celor care și-au trăit adolescența între acei ani: cei care au cunoscut iubirea, ascultau Europa Liberă pe furiș, dădeau mai departe bancuri cu Ceaușescu și au fost martorii devastatorului cutremur din ’77. Centrala amintirilor este o poartă spre alte vremuri, pentru că ea cuprinde conținut de arhivă original, care, altfel, nu ar ajunge la atât de mulți oameni”, a spus Smaranda Pasnicu, cofondatoare Muzeul Memoriei și a ONG-ului cultural Punctart, citată într-un comunicat al MNIR.
Între partenerii proiectului, pe lângă MNIR, se regăsesc Muzeul Amintirilor din Comunism Brașov, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii.