Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Meşteşug şi tradiţie la Târgul Olarilor de la Sibiu
În vechea cetate transilvană, sibienii şi turiştii aflaţi aici la sfârşit de săptămână au pătruns în universul olăritului din ţara noastră. Aflat la cea de-a 48-a ediţie, Târgul Olarilor de la Sibiu i-a familiarizat pe vizitatori cu diversitatea artistică a mai multor centre meşteşugăreşti şi le-a oferit posibilitatea să-şi împodobească locuinţele cu obiecte ceramice de o rară frumuseţe.
Atmosfera târgurilor de altădată a pus stăpânire sâmbătă şi duminică pe centrul vechi al Sibiului, unde peste 150 de olari şi-au expus spre vânzare obiectele confecţionate cu multă migală, după străvechi tradiţii de olărit, moştenite din generaţie în generaţie. Fiecare stand a dezvăluit o lume a culorilor, modelelor şi motivelor populare specifice unor centre de olărit din ţară. Au fost reprezentate la Sibiu centrele de la Horezu, Corund, Baia Mare, Oboga, Glogova, Marginea, Obârşa şi Rădăuţi, fiecare meşter aducând la Sibiu o varietate de obiecte artizanale, de la îndrăgitele oale pentru sarmale, vasele pentru vin, ţuică, lapte, până la instrumente muzicale, vaze de flori şi magneţi pentru frigider. Nu au lipsit nici stand-urile cu miniaturi ale oraşelor transilvane, jucăriile şi felurite obiecte decorative.
Târgul a avut şi oaspeţi de mai departe. Meşterul Farkas Gabor din Bekescsaba, Ungaria, a adus la Sibiu vase de gătit, oale şi alte obiecte specifice olăritului din ţara vecină. Fiecare obiect ceramic a avut preţul lui şi ca la orice târg, cumpărătorii au negociat cu olarii la fiecare tranzacţie.
Avantajele vaselor de ceramică
Ca la fiecare ediţie, organizatorii au pregătit pentru copii mai multe surprize. Astfel, meşterii Florin Dumitru din Târgovişte, Ioan Brita şi Carolina Costineanu din Dumbrava, judeţul Timiş i-au învăţat pe cei mici cum să modeleze lutul şi să confecţioneze diferite obiecte. Nu au lipsit din cadrul atelierelor nici lecţiile de pictură pe ceramică, încât copiii interesaţi au învăţat cum să aşeze culorile pe obiectele confecţionate.
Noutatea ediţiei din acest an a fost prezenţa în cadrul târgului a unui producător de materii prime necesare pentru industria ceramicii, care a participat la eveniment cu un stand de vopsele şi glazuri ecologice. Poate cel mai mare câştig al celor care au păşit în târgul din Piaţa Mare a Sibiului a fost cel legat de informaţiile primite de la olari cu privire la obiectele ceramice. Sibienii au aflat mai multe despre cât de sănătos este gătitul în vase de lut, cum se folosesc într-un mod cât mai corect aceste vase şi mai ales cât de important este să revenim la obiceiurile înaintaşilor, uitate în lumea modernă. Acesta este poate şi cel mai important obiectiv al Târgului Olarilor de la Sibiu, un eveniment organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii Sibiului“ şi Complexul Naţional Muzeal „ASTRA“. Importanţa manifestării este dată şi de vechimea acesteia. Târgul Olarilor este cel mai vechi eveniment cultural din Sibiul modern, o manifestare aşteptată cu mult interes în fiecare an şi care se bucură de o prezenţă considerabilă la fiecare ediţie.
Tradiţia familiei Sitar
La ediţia din acest an, sibienii au aflat mai multe despre familia Sitar, una dintre familiile consacrate în această artă a olăritului. Familia Sitar, originară din Baia Mare, păstrează de 80 de ani tainele acestui meşteşug. Publicul a avut posibilitatea să participe la vernisarea expoziţiei „Moştenirea familiei Sitar. Olăritul“ şi la lansarea primului număr al „Ziarului olarilor din România. Îndreptar pentru olari şi ceramişti“.
Expoziţia dezvăluie publicului larg secretele modelării, decorării şi arderii ceramicii în atelierul olarului.
„În spatele măiestriei cu care Cornel Sitar modelează ceramica, trebuie menţionat efortul său de a descoperi şi revitaliza formele, ornamentele şi cromatica centrelor de olărit care nu mai există astăzi. El a reuşit prin tehnici moderne să reintegreze în circuitul valorilor contemporane forme şi motive demult uitate. Între timp el a creat un stil individual care este simplu de observat în ceramica sa. Toate vasele lui sunt uniform acoperite, în timp ce cromatica rezultă armonios din combinarea artistică a nuanţelor de alb, roşu aprins, galben, verde, ocru, negru, maro şi albastru. Ornamentele sunt desenate liber sau geometric şi reprezintă o combinaţie a imaginilor astrale, geometrice, florale şi zoomorfe într-o compoziţie potrivită“, a spus muzeograful Karla Roşca, la eveniment.