Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Moştenirea istorică şi culturală a germanilor din România
Expoziţia temporară „Moştenirea istorică şi culturală a germanilor din România”, organizată la Muzeul Naţional de Istorie a României sub genericul „O experienţă europeană”, a fost vernisată miercuri, 12 iunie, în prezenţa a numeroase personalităţi.
Potrivit directorului MNIR, Ernest Oberlander-Târnoveanu, expoziţia este dedicată culturii şi istoriei minorităţii germane din România, una dintre cele mai prolifice din punct de vedere al dezvoltării culturale autohtone din ultimul veac.
`Toată lumea a auzit de saşi, de şvabi, dar puţini ştiu că au existat minorităţi germane în toate celelalte provincii româneşti şi, în procesul de constituire a statului medieval şi apoi a statului modern român, germanii au jucat un rol important în viaţa economică, culturală, politică a ţării. Muzeul Naţional are obligaţia de a păstra, de a transmite, de a face cunoscută mai departe moştenirea aceasta patrimonială extraordinară a germanilor”, a mai spus Ernest Oberlander-Târnoveanu.
Consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a arătat, în mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis, că expoziţia este una semnificativă pentru minoritatea germană din România.