Numeroși cineaști din țară și străinătate au participat, zilele trecute, la Festivalul Internațional de Film „Quo Vadis” de la Iași, unde au fost prezentate medalioane ale unor regizori români consacraţi,
Muzee importante neînscrise în programul „Noaptea Muzeelor”
Cea de-a 20-a ediție a evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor”, devenit deja o tradiție în fiecare lună mai, va fi marcată de protestele lucrătorilor din muzee din întreaga țară, context în care multe muzee nu s-au înscris în programul național al „Nopții Muzeelor”. „Ediţia din acest an va aduce cu sine probabil cel mai mare protest al muzeelor din ‘89 încoace”, spune Dragoş Neamu, coordonator Relaţii internaţionale şi proiecte culturale al Rețelei Naționale a Muzeelor din România, citat de Agerpres.
Maratonul cultural „Noaptea Muzeelor” se desfășoară în 18 mai, iar printre muzeele importante care au anunțat deja că nu vor avea porțile deschise pentru public se numără Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Istorie a României, dar și multe muzee județene, potrivit aceleiaşi surse. Salariații din muzee solicită guvernanților egalizarea în plată a funcţiilor similare din sistemul muzeelor şi bibliotecilor publice cu cele din învăţământ şi instituţiile de spectacol, un buget de 0,9 din PIB pentru sectorul cultural, indexarea anuală a salariilor cu rata inflaţiei, plata orelor suplimentare şi compensaţii financiare pentru cei care lucrează permanent în weekend şi în timpul sărbătorilor legale.
Circa un milion de persoane vizitează anual, la nivel național, muzeele și colecțiile muzeale înscrise în programul „Noaptea Europeană a Muzeelor”. În 2023, evenimentul a fost organizat împreună cu instituţii culturale din Republica Moldova, în program fiind înscrise peste 360 de muzee şi spaţii din 90 de localităţi din România şi alte nouă de peste Prut.