Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Muzeul Municipiului București a lansat prima expoziție virtuală
Muzeului Municipiului București a marcat o premieră culturală, lansând prima expoziție virtuală, la sfârșitul lunii martie. Aceasta este dedicată „Grupului celor patru” și aduce în fața publicului lucrări semnate de artiștii: Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato și Oscar Han. Cei cărora le este dor să viziteze o expoziție li se oferă șansa de a face o incursiune online în lumea artei.
„Grupul celor patru” reprezintă una dintre cele mai prestigioase asociații artistice formate în perioada interbelică în România. Ea a fost creată la sfârșitul anului 1925 de pictorii Nicolae Tonitza, Ștefan Dumitrescu, Francisc Șirato și sculptorul Oscar Han, prin contopirea viziunilor comune pentru artă. Cei patru au marcat un moment important în dezvoltarea artelor plastice românești, fiind legați de o prietenie de o viață și de o viziune comună, militând pentru definirea unei arte naționale, în contextul creației europene a vremii.
Elena Olariu, directorul adjunct al Secției de Artă din cadrul Muzeului Municipiului București, a menționat că „lucrările din cadrul expoziției sunt mai puțin cunoscute publicului. Oscar Han este prezent cu un portret al pictorului Ștefan Popescu, dar și cu un Christ murind, iar ceilalți trei artiști sunt prezenți cu naturi statice cu flori și fructe și peisaje din Mangalia și Balcik. Acum, când trebuie să stăm mai mult în casă, vă invităm să petrecem împreună cât mai mult timp și să ne bucurăm de artă”.
Expoziția virtuală „Grupul celor patru” poate fi vizionată pe pagina de Facebook a Muzeului Municipiului București și pe canalul de YouTube Muzeul București. Prin expoziția-medalion „Grupul celor patru”, Pinacoteca Muzeului Municipiului București dorește să prezinte o filă importantă din istoria artei românești și să aducă în fața publicului iubitor de artă lucrări importante, dar care n-au mai fost până acum scoase la lumină.
(Alexandra Drugan)