La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
„Muzeul pentru tine!”
Rețeaua Națională a Muzeelor din România, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român (MNŢR), prezintă publicului o expoziție inedită despre valoarea patrimoniului cultural și a colecțiilor muzeale pentru societate. Expoziția „Muzeul pentru tine!”, amenajată în Sala „Tancred Bănățeanu”, aduce în prim-plan poveștile a zeci de piese de tezaur sau de patrimoniu provenite din colecțiile a mai multor muzee din toată țara, într-un adevărat spectacol vizual.
Expoziția reunește obiecte din 25 de muzee din țară și prezintă o serie de elemente și capodopere ale creației umane, de la tronul celor patru monarhi ai României la manuscrisul original al Imnului Național, de la prima mașină de spălat, construită exclusiv din materiale naturale locale, la piese spectaculoase din tezaurele dacice de la Sângeru de Pădure.
În cadrul vernisajului, managerul MNȚR a precizat că „expoziția este primul demers curatorial de acest tip, apărut din nevoia muzeelor de a fi reconsiderate de către autoritățile administrative și politice și privite ca instituții ce pot schimba substanțial dinamica economică și socială a unei comunități”.
Expoziția reprezintă rezultatul unui efort colaborativ impresionant care a implicat participarea a peste 20 de muzee din domenii diferite: Complexul Muzeal Național ASTRA Sibiu, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, ICEM Tulcea - Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Muzeul Banatului Montan din Reșița, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Județean Vrancea, Muzeul Golești, Muzeul Dunării de Jos din Călărași, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul Național de Geologie, Muzeul Maramureșean din Sighetul Marmației, Muzeul Național al Agriculturii Slobozia, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național al Literaturii Române București, Muzeul Național „George Enescu”, Muzeul de Artă - Centrul Artistic Baia-Mare și Ansamblul Muzeal Național „Curtea Domnească” din Târgoviște.
Directorul de creație al proiectului expozițional este Constantin Goagea, care afirmă că alăturarea multor exponate reprezintă un lucru inedit, pe care publicul trebuie să îl descopere vizitând expoziția, deoarece muzeul este pentru fiecare dintre noi. Expoziția va rămâne la MNȚR până în data de 31 decembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00. (A. D.)