Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Muzeul Presei”, expoziţie despre libertatea de exprimare
Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei, în anul 1993, de către Adunarea Generală a ONU, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a 26-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO. Cu prilejul acestei zilei, la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), a fost vernisată expoziția „Muzeul Presei” realizată în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), prin care s-a marcat trecerea a 30 de ani de la inițierea Zilei Mondiale a Libertății Presei.
Parteneriatul dintre MNLR și UZPR deschide, prin această primă expoziție, o serie de evenimente dedicate jurnaliștilor din toate domeniile, un punct de pornire pentru ceea ce se dorește a se clădi în viitor, un Muzeu al Presei Românești. La vernisaj a luat cuvântul, între alţii, secretarul general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, Madlen Şerban, care a precizat că expoziţia încearcă să arate că „libertatea de exprimare a fost şi este în continuare o valoare importantă pentru noi toţi, că dreptul de a ne exprima şi de a avea o opinie documentată există în continuare”.
Tema propusă de ONU pentru marcarea Zilei Mondiale a Libertăţii Presei a fost „Conturarea unui viitor al drepturilor: Libertatea de exprimare ca motor pentru toate celelalte drepturi ale omului”, fiind, astfel, o bună ocazie pentru organizarea de evenimente care să pună în evidență legătura dintre libertatea presei, libertatea de exprimare și alte drepturi.
Expoziția „Muzeul Presei”, proiect iniţiat de jurnalista Mădălina Diaconu, secretar general în cadrul UZPR, va putea fi vizitată până în 10 mai 2023, la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, în intervalul orar 10:00-18:00. (A.D.)