Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Muzeul Țăranului Român în zile de sărbătoare
Cea de-a XI-a ediție a Zilelor Muzeului Țăranului aduce anul acesta în atenția publicului expoziții, târg, ateliere de creativitate și multe filme. Manifestările culturale de la MȚR au debutat joi, 7 septembrie, și se vor încheia duminică, 17 septembrie. Spre sfârșitul săptămânii vă veți putea întâlni cu iconari și meșteri cruceri, însă până atunci aveți ocazia să vizitați câteva expoziții reprezentative ale muzeului și să vizionați în fiecare seară filme la Cinema Muzeul Țăranului.
Muzeul Național al Țăranului Român vă întâmpină în aceste zile de sărbătoare cu expoziții interesante și foarte valoroase din patrimoniul național. Printre acestea se numără expoziția „Alexandru Tzigara-Samurcaș, întemeietorul Muzeul Național”. Aceasta aduce în fața publicului obiecte reprezentative pentru arta națională, culese din teren și fotografiate de însuși Al. Tzigara-Samurcaș în timpul campaniilor sale de cercetare etnografică și de documentare. Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român, consideră că trebuie să ne apreciem înaintașii. Tzigara-Samurcaș este unul dintre aceștia, iar expoziția reprezintă un gest de recunoștință.
O altă expoziție pe care o puteți vizita în cadrul Zilelor Muzeului Țăranului Român este „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite”, care aduce împreună 36 de piese de port popular și podoabe tradiționale din patrimoniul a 12 muzee din România. Dincolo de frumusețea exponatelor sunt poveștile țesute, lăsate de strămoșii noștri, din care aflăm cum era viața și cum erau acele vremuri. Podoabe femeiești, pieptare, cizme, cămăși, catrințe, din zone etnografice de pe întreg cuprinsul țării, vorbesc, într-un demers expozițional simplu, minimalist, dar plin de înțelesuri, despre statutul femeii în societatea tradițională, despre deloc ușorul proces de realizare a unui costum, dar și despre o lume care nu ieșea din rânduiala și din rosturile moștenite din bătrâni.
În afară de expoziții și filme, Zilele Muzeului Țăranului vă invită la tradiționalul târg al iconarilor și meșterilor cruceri, care va începe joi, 14 septembrie, când cinstim Sfânta Cruce, iar meșterii vor rămâne în curtea muzeului până duminică, 17 septembrie.
Programul integral al Zilelor Muzeului Țăranului poate fi consultat pe site-ul muzeului sau pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Țăranului Român. (A. D.)