Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Noi membri aleși în Academia Română
În cadrul ultimei Adunări Generale a Academiei Române au fost aleși, prin vot secret, opt noi membri, personalități importante în domeniile în care activează. Printre aceștia și profesorul ieșean Eugen Munteanu, reputat lingvist, coordonatorul Centrului de Studii Biblico‑Filologice „Monumenta Linguae Dacoromanorum” al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, membrii titulari sunt Constantin Zălinescu, matematician ieșean, ales în cadrul Secției de ştiinţe matematice, şi Irinel Popescu, chirurg, ales în cadrul Secţiei de ştiinţe medicale. Lingvistul Eugen Munteanu a fost ales membru corespondent, în cadrul Secţiei de filologie şi literatură.
Membri de onoare sunt: istoricul Gheorghe Postică (Republica Moldova), în cadrul Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie, fizicianul Nicolae Bârsan (Germania), în cadrul Secţiei de ştiinţe fizice, Ruxandra Mihaela Botez (Canada), cercetătoare și profesoară în domeniul aerospațial, în cadrul Secţiei de ştiinţe tehnice, Martin H.H. Gerzabek (Austria), specialist în știința solului, în cadrul Secţiei de ştiinţe agricole şi silvice, și Avinoam Bezalel Safran (Elveţia), profesor și specialist în oftalmologie, în cadrul Secţiei de ştiinţe medicale.
Conform propriului statut, Academia Română are membri titulari, membri corespondenți și membri de onoare. Numărul maxim de membri titulari și de membri corespondenți este de 181, iar numărul maxim al membrilor de onoare din țară și din străinătate este de 135, din care cel mult 40 din țară. Titlul de academician poate fi folosit numai de membrii titulari ai Academiei Române.