Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
O lume văzută prin fereastra de la parter
Muzeul Național al Țăranului Român (MNŢR) a deschis, ieri, expoziția „Fereastra de la parter”, in memoriam Juliana Fabritius Dancu. Artista a locuit la parterul unui bloc din zona Gării de Nord, iar fereastra ei către lume a fost o sursă de inspirație. În paralel, expoziția face trimitere și către viața satului, din care nu lipsesc casele țărănești, costumele populare, lemnul și personajele sculpturale, care animă spațiul expozițional.
„Fereastra de la parter” cuprinde lucrări ale artistei, rămase în patrimoniul unuia dintre copii, şi pe care Sanda Mitache, scenograf şi curatorul expoziţiei, și-a dorit să le expună într-un concept inedit, care să redea atmosfera țărănească și autentică a satului românesc. Juliana Fabritius Dancu a fost pasionată de tradițiile folclorului românesc și săsesc, ea provenind din zona Sibiului. Sanda Mitache afirmă că Juliana Fabritius Dancu a fost un pictor dedicat detaliilor și documentării, iar asta se vede din plin în lucrările expuse. Relația de prietenie dintre ea și marea pictoriță a stat la baza ideii acestei expoziții.
„Ca scenograf, asemăn meseriei mele munca unui important pictor-documentarist, Juliana Fabritius Dancu, care s-a ocupat în amănunt de tot ce ține de folclorul românesc și săsesc, străbătând toată țara pentru informații, fără a aduce realității adaosuri. Și cum poți aduce un omagiu unei munci bine făcute, acum aproape 80 de ani, decât printr-o expoziție-spectacol, cu un scenariu de bun-gust, de altfel o realitate care s-a întâmplat undeva, unde câțiva copii care se jucau au întâlnit-o pe Juliana Fabritius Dancu, care îi urmărea de la fereastra unui parter și pe care i-a pictat când se dădeau pe derdeluș? Este fantastic că toți acei copii au îmbrățișat meserii artistice, pictori, muzicieni, astăzi participând fiecare cu ceva întru comemorare”, a spus Sanda Mitache la vernisajul expoziției.
Expoziţia poate fi vizitată la Sala Noua Galerie a MNȚR până la data de 1 decembrie 2021, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. (A. D.)