Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
O vizită la Muzeul Colectivizării
Inaugurat în noiembrie 2020, Muzeul Colectivizării din România este prima instituţie muzeală din România care abordează această temă. Povestea muzeului gravitează în jurul a două planuri: viața lui Ioachim Bulai, care împlinise un an la declanșarea colectivizării, și firul științific al acestui proces.
Camere din cele două case din curtea familiei Bulai, de la 1906, respectiv 1941, au fost folosite de către autorități drept post de miliție și magazin al Cooperativei de Consum și Centru de Achiziții, se arată pe pagina www.muzeedelasat.ro.
Spațiul care poate fi vizitat este alcătuit din cinci camere ale noii case. Intrarea în muzeu se face prin camera din mijloc, cea mai mare, care a fost magazinul Cooperativei. În dreapta se află camera „Pământ”, care prezintă drama țăranilor, iar ultima cameră este denumită „Casa”, fiind spațiul de locuit al familiei. La aceste trei camere se adaugă alte două spații inaugurate la sfârșitul lunii noiembrie: camerele „Furia” și „Pâinea”. Acest ansamblu explică procesul colectivizării din România dintre anii 1949-1962, dar ilustrează și multe aspecte ale stilului de viață din regimul comunist, arată sursa citată.