Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Obiectul lunii la Muzeul „Victor Babeș”
Muzeul Municipiului București continuă proiectul expozițional lunar de la Muzeul „Victor Babeș”, prin care își propune să prezinte publicului, pe rând, un obiect care face parte din patrimoniul instituţiei muzeale. Luna mai este dedicată decorației „Legiunea de Onoare, în grad de cavaler”, pe care marele savant a primit-o.
Victor Babeș și-a dedicat întreaga viață cercetării celor mai mici ființe existente, bacteriile, și și-a dorit să sprijine omenirea prin descoperirile și cercetările sale. A fost extrem de pasionat și astfel a ajuns să proiecteze un microscop cu trei obiective, pentru a mări acuratețea observațiilor sale. Performanțele nu au trecut neobservate și a primit de-a lungul timpului numeroase distincții: românești, austriece, ruseşti, bulgărești sau poloneze. La loc de cinste se află „Legiunea de Onoare”, acordată de statul francez omului de știință, aflată în patrimoniul Muzeului „Victor Babeș” și pe care o puteți vedea într-o expunere aparte, toată luna mai.
Muzeograful Oana Panait consideră că puteți descoperi frumusețea acestei decorații, precum și parcursul profesional pe care l-a avut Victor Babeş, vizitând muzeul, locul care a însemnat „acasă” pentru marele savant român. Decorația primită de Babeș este în formă de stea cu cinci raze duble emailate cu alb, cele zece vârfuri fiind terminate cu mici bile aurii. Steaua și bilele sunt din argint aurit, indicând gradul de ofițer. Razele sunt legate printr-o coroană de frunze din argint emailate cu verde, frunzele sunt din stejar în dreapta și de laur în stânga, iar la extremitatea inferioară se suprapun printr-un nod. Pe revers, în medalionul aurit sunt două steaguri încrucișate cu tricolorul Franței, înconjurate de o bandă în email albastru având inscripția „Honneur et Patrie” şi frunze de laur.
Frumusețea acestei decorații, dar și multe altele pe care Victor Babeș le-a primit de-a lungul timpului le puteți admira la muzeul care îi poartă numele, din strada Andrei Mureșanu nr. 14A. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. (A. D.)