Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Opt regaluri muzicale pentru iubitorii de chitară clasică
Reunite sub titlul "Hibernal de chitară", opt agape muzicale sunt găzduite de Rotonda Bibliotecii Naţionale a României, în fiecare sâmbătă, până în preajma Crăciunului, de la ora 19:00.
Mai întâi a fost un Estival de chitară, în aceeaşi locaţie, în vara anului 2009. Cu o promovare minimă, Rotonda a devenit din ce în ce mai plină, până s-a dovedit neîncăpătoare pentru iubitorii de chitară clasică. Acum, în prag de iarnă, Asociaţia Culturală "Kitarodia", înfiinţată de cei mai valoroşi chitarişti români, ne oferă opt regaluri muzicale. Primul s-a desfăşurat în 30 octombrie - "Jocul cu mărgele de sticlă" -, a fost o seară de muzică pentru vioară şi chitară, cu lecturi din creaţia lui Herman Hesse. Natalia Pancec (vioară), Maxim Belciug (chitară) au încântat spectatorii cu acorduri latino-americane, iar Gabriel Spahiu (lectură) i-a purtat în universul scriiturii. Tudor Anghelescu, chitaristul care nu cântă, ci se joacă Astăzi, 6 noiembrie, va fi seara tangoului argentinian, adus pe scenă de Tudor Anghelescu. Absolvent al Conservatorului Bucureşti, Secţia chitară clasică - după ce a urmat, iniţial, cursurile Universităţii de Teologie Didactică "Sfânta Teresa" din Bucureşti -, Tudor Anghelescu susţine concerte de chitară clasică, evergreen, café-concert, dar, mai ales, este unul dintre puţinii chitarişti români care interpretează muzică latino-americană - tango, milonga, bosa-nova, habanera, samba. Şi o face cu deosebit talent şi căldură. El nu cântă, ci se joacă, aşa cum mărturiseşte. Tocmai această joacă îi reuşeşte foarte bine, că e la Muzeul Literaturii Române sau într-o sală de café-concert. Precum dansatorul de tango, interpretează cu propria personalitate, trăind muzica şi redând-o celorlalţi, întru emoţie. Cu seriozitatea, profesionalismul celui care a studiat chitara în şcoli şi cu pasiunea, seninătatea celui care simte frumosul vieţii. În drumurile sale a cântat cu Anca Parghel, Ruxandra Zamfir, a fost liderul trupei "El Tango" şi a fost fidel motto-ului asociaţiei: "Oriunde există o chitară, noi suntem acolo pentru a o promova". Că e la Veneţia sau la Ateneul Român, la Severin sau la Dubai. Muzica bună se aude la "Kitarodia" De aceea, dacă veţi vedea vreodată un afiş cu numele Asociaţiei Culturale "Kitarodia", nu-l ignoraţi. Membrii ei doresc să cultive dragostea pentru chitara clasică, pentru frumuseţea şi diversitatea ei. Şi ştiţi ceva? Ei chiar reuşesc. Iar pentru a vă convinge singuri nu aveţi decât să veniţi în fiecare sâmbătă, la ora 19:00, la Biblioteca Naţională, până pe 18 decembrie. Vă întâmpină, aşa cum am amintit, tangoul argentinian (astăzi, 6 noiembrie), dar şi muzica românească veche (13 noiembrie), muzica renascentistă şi barocă (20 noiembrie), spaniolă (27 noiembrie), un duo de chitare (4 decembrie), lăuta, teorba şi chitara (11 decembrie) şi un concert de world music, despre muzica lumii (18 decembrie). Intrarea la concerte este liberă.