La împlinirea a 140 de ani de la naşterea scriitorului şi „doctorului fără arginţi” Vasile Voiculescu (1884-1963), Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi (BCUMEI) organizează o
Ouă încondeiate și simbolistica lor
La Muzeul Olteniei Craiova (MOC) - Secția de Etnografie, Casa Băniei, din str. Matei Basarab nr. 16, a fost vernisată, zilele acestea, expoziția temporară „Celebrarea Paștelui în Oltenia.
Ouăle încondeiate și simbolistica lor”, care aduce în atenția publicului o colecție impresionantă de ouă încondeiate, din patrimoniul Secției de Etnografie a MOC. Sunt piese datate 1934-1938 și până în prezent, din toate zonele și subzonele Olteniei (satele Valea Ursului, Priporu, Dobridor, Valea Stanciului, Oboga-Olt etc.). Pot fi admirate ouă aflate în colecțiile C.S. Nicolaescu Plopșor, Aman, Vincenz, Mircea Gagiu, Asineta Gâscan, dar și din colecția privată a lui Ciurea Valeriu, conform informațiilor de pe pagina de Facebook a MOC.
Discursul expozițional este întregit de informații și imagini ale unor simboluri și ornamente care se regăsesc pe ouăle încondeiate din Oltenia, specialiștii încadrând tematic meșteșugul încondeiatului în ciclul pascal, așa cum se derula în satul tradițional, oferind repere etnografice inedite, care au fost cuprinse într-un album editat cu prilejul acestui eveniment.